logo

Aktivní tramvaják naboural v Plzni vozidlo záchranářů, stojící u zásahu

- 14.11.2017

Server Krimi-Plzeň přinesl článek o dopravní nehodě, ke které došlo v Plzni na Slovanech na Koterovské třídě. Tramvaj tam v pondělí 13. 11. 2017 ráno srazila a zranila ženu seniorského věku.

Na samotném případu by nebylo nic zásadního, protože se takovýchto událostí stane bohužel poměrně velké množstí ve městech, kde jezdí tramvaje. Na vině je z valné většiny chodec, který z různých důvodů nerespektuje mimo jiné to, že tramvaj má na přechodu pro chodce vždy přednost. Někomu se to může zdát absurdní, jinému naopak, ale taková je realita. Nutno přiznat, že to má svojí logiku, protože pokud musí tramvaj prudce zastavit, jistě si každý, kdo v ní cestuje, dokáže snadno vybavit, jak to v ten okamžik uvnitř vypadá i přes skutečnost, že se držíte předpisově madel. Smutnou realitou je fakt, že na onu přednost žehrají i někteří řidiči tramvají. Ale zpět k tématu.

Zraněná žena potřebovala pomoc záchranářů, ti okamžitě po nahlášení události vyjeli na místo. Dispečink k nehodě vyslal posádku RZP a lékaře v setkávacím systému. A protože střet tramavje s člověkem bývá událostí závažnějšího charakteru, vyslán byl i inspektor provozu ZZS PK. Samotný zásah ZZS proběhl bezproblémově, ale jak uvádí web Krimi-Plzeň, měl poněkud kuriózní dohru.


Krimi-Plzeň: Na místě zasahoval i již zmíněný inspektor provozu záchranné služby, který svůj služební vůz se zapnutým výstražným světlem odstavil na tramvajovém pásu, a dispečer dopravních podniků, který řídil provoz tramvají. Inspektor provozu chtěl po vyřešení situace se sraženou ženou uvolnit místo tramvajím, než tak ale po dohodě s dispečerem dopravních podniků stihl udělat, aktivní řidič tramvaje i přes jasný pokyn k zastavení pokračoval v jízdě a odřel záchranářům vůz inspektora provozu.


plzen 1 plzen 2
Tyto informace společně s fotografiemi poskytli webu Krimi-Plzeň přímo záchranáři. Jednání řidiče tramvaje je minimálně zarážející. Jde sice „jen o odřený vůz ZZS“, ale pokud tramvaják nerespektuje pokyn svého dispečera, tak příště to nemusí být jen poškrábaný kus plechu. Inspektor provozu na koleje neodstavil auto pro nic a za nic. Postavil se tam, aby vozidlem vytvořil bezpečnostní zónu pro zasahující záchranáře, což je věc naprosto běžná v rámci zásahu složek IZS. Každopádně řidič tramvaje dle toho, co bylo uvedeno v původním článku, udělal chybu, může se to ale stát každému.

Zdroj info: Krimi-Plzeň/ZZS PK