logo

Posádka leteckých záchranářů z Kryštofa 13 děkuje neznámé rodině za poskytnutý azyl při vyšetření osob z havarovaného vozu

Jihočeský krajPlzeňský kraj - 20.11.2017

Zdravotnické operační středisko vyslalo v neděli posádku Kryštofa 13 z Bechyně s vrtulníkem Sokol k dopravní nehodě, ke které došlo u obce Dvorce/Tučapy, což bylo jen zhruba 6 minut letu od základny. Letečtí záchranáři byli na místě tudíž i dříve, než pozemní posádka vozu RZP.

Vůz byl v poli mimo silnici. Venku mimo havarovaný automobil se nacházela posádka – rodiče a jejich jedenáctiměsíční holčička, maminka byla navíc těhotná. Vzhledem ke značně nevlídnému počasí jim posádka vrtulníku chtěla umožnit tepelný komfort a také je samozřejmě vyšetřit. W3A Sokol je poměrně velký stroj, ale v tomto případě by jeho vnitřní prostor byl přeci jen stísněný pro všechny zúčastněné, proto se jeho lékař rozhodl nebrat je do vrtulníku a poprosil lidi, bydlící v rodinném domku, nacházejícím se hned vedle místa nehody, zdali by jim neposkytli azyl.
23799903_10155935255560746_8024184901175212240_o copy
Ti okamžitě velmi ochotně souhlasili a vzali záchranáře i postiženou rodinu z havarovaného vozu do obývacího pokoje, kde lékař mohl v klidu vyšetřit maminku i s holčičkou včetně ultrazvuku. Jakmile dojela posádka vozu RZP, tak je obě odeslal pozemní cestou do nemocnice. Letečtí záchranáři z bechyňského Kryštofa 13 tímto děkují neznámé rodině za jejich vstřícnost, ochotu a pochopení, uvedl za celou posádku zasahující lékař Jiří Chvojka.

Není to poprvé, co letečtí záchranáři, snášející se z nebe ve vrtulníku Sokol děkují za poskytnutou pomoc. Před několika týdny posádku druhého vojenského Kryštofa (07) ze základny Plzeň – Líně svezla svým automobilem jedna paní k resuscitaci dítěte s veškerým vybavením, jelikož se nedalo přistát v obci, za což se jí dostalo rovněž poděkování.