logo

Výzva za rozšíření záchranářského systému First responder v ČR

ČR - 23.11.2017

Žádáme organizace zajišťující neodkladnou zdravotní péči – zdravotnické záchranné služby, aby iniciovali celorepublikové zavedení záchranářského systému First responder.

V Česku systém FR zatím funguje s využitím mobilní aplikace pouze v Královéhradeckém kraji. V některých dalších krajích funguje pouze s využitím profesionálních složek IZS konajících službu. Profesionální a dobrovolní záchranáři z celé republiky dávají najevo, že jsou připraveni pomáhat v případech srdečních zástav a dalších případech, kdy včasná první pomoc zachraňuje životy.

Při srdeční zástavě rozhoduje o přežití každá vteřina. V Královéhradeckém kraji záchranáři jako první v Česku začali používat speciální mobilní aplikaci. Ke zraněnému dokáže přivolat registrovaného člověka s kurzem první pomoci. Kromě hasičů nebo policistů to můžou být i laici, kteří na záchrance absolvovali kurz první pomoci. Takzvaní first respondeři můžou zkrátit čas od srdeční zástavy k začátku oživování až o několik minut.

Je zjištěno, že s každou minutou prodlení do tohoto výboje klesá šance na přežití přibližně o deset procent. ZZS KHK má v průměru dojezdové časy v kraji přibližně devět minut, z toho vychází, že kdyby těm lidem nikdo nepomáhal, tak po našem příjezdu zachráníme méně než deset procent pacientů,“ říká Anatolij Truhlář – vedoucí lékař LZS Hradec Králové a předseda České resuscitační rady.

Výzva za rozšíření záchranářského systému First responder v ČR

Autor výzvy: Bc. Pavel Vodička,
zakladatel neoficiálního Národního registru AED a Národního registru First responder
iniciátor systému FR ve Varnsdorfu, kde MP ve spolupráci s HZS v letech 2011 – 2016 zachránila pomocí AED 15 lidí
Kontakt: pavelvodicka@email.cz. Aktuální informace najdete ve skupině First responderů ZZS: www.facebook.com/groups/frzzs


Redakce webu oceňuje aktivitu laiků či amatérů, vedoucí k možné záchraně životů, ale dle našeho názoru by toto mělo být posvěceno z oficiálních míst, což bohužel není a efekt celé věci může být dosti problematickou záležitostí v současném stavu.