logo

Výjimečné setkání se zachráněným na ostravské ZZS

Moravskoslezský kraj - 5.12.2017

V pondělí 4. prosince se v prostorách Zdravotnické záchranné služby MSK na Výškovické ulici v Ostravě uskutečnila výjimečná událost. Společně se sešli záchranáři a jejich někdejší pacient. Setkání proběhlo za přítomnosti náměstka hejtmana MSK pro zdravotnictví, pana Martina Gebauera a ředitele ZZS MSK, pana Romana Gřegoře.

V září letošního roku došlo na Ostravsku k náhlé zástavě krevního oběhu u mladého, pětadvacetiletého muže. Svědkové události nejen ihned kontaktovali prostřednictvím tísňové linky záchrannou službu, ale sami pod vedením operátorky ZZS aktivně poskytovali život zachraňující úkony.

Ředitel Gřegoř události zhodnotil: „V tomto případě velmi dobře zafungoval tzv. řetězec přežití. Postiženému byla rychle přivolána odborná pomoc, okolí správně zareagovalo a pod vedením naší operátorky byla prováděna základní resuscitace do příjezdu týmů záchranné služby. Záchranářům se následně podařilo obnovit činnost srdce pacienta. To vše společně s úsilím kolegů v nemocnici vedlo k úspěšné záchraně mladého života.“

Během setkání byl představen příběh zachráněného muže, proběhlo poděkování jeho zachráncům a jejich symbolické ocenění z rukou ředitele ZZS MSK a náměstka hejtmana pro zdravotnictví. Pan Martin Gebauer při tom sdělil, že „událost velmi dobře ukazuje, jak nesmírně cenná je pomoc laiků v takto závažných situacích, kdy jde vzhledem k přežití člověka opravdu o vteřiny.“ Zároveň zdůraznil vysokou úroveň poskytnuté odborné péče: „Systém záchranné služby a vybavení vozidel u nás patří mezi světovou špičku. Posádky byly u postiženého během deseti minut od nahlášení události a jejich zásah byl plně profesionální. Všem zúčastněným proto patří velké díky a obdiv za jejich nasazení.“

Záchranáři poté předvedli přítomným krátkou ukázku základní resuscitace a součásti akce byl také prostor pro media i rozhovory s účastníky příběhu. Zachráněný pacient se svým doprovodem pak shlédl zázemí výjezdového stanoviště, techniku záchranářů a vybavení vozidel, stejně jako vrtulník letecké záchranné služby. Pro účastníky události bylo rovněž připraveno malé občerstvení, během něhož proběhlo vzájemné neformální setkání.

Posádky ZZS MSK zasahují ročně u více než sta tisíc pacientů. U zhruba tisícovky musejí zahájit kardiopulmonální resuscitaci. I když primárně úspěšných je zhruba 40% z nich a záchranářům se podaří obnovit činnost srdce, takto závažný stav nakonec přežije a do aktivního života zpět se vrátí jen malá část postižených.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK