logo

Mimořádný nárůst intoxikací oxidem uhelnatým v Jihomoravském kraji

Jihomoravský kraj - 7.12.2017

Osm pacientů po otravě oxidem uhelnatým ošetřovali během jediného týdne (29.11.-5.12.) jihomoravští zdravotničtí záchranáři. Dva pacienti museli být následně ve vážném stavu transportovaní vrtulníkem na specializované pracoviště v Ostravě k léčbě v hyperbarické komoře.

Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje se na základě těchto případů z posledních dnů rozhodla důrazně varovat lidi před možnými následky. V České republice je každoročně hospitalizováno několik set pacientů po intoxikaci CO. Jen v Jihomoravském kraji vyjížděly naše posádky letos k víc než 60ti pacientům nadýchaným tímto nebezpečným plynem. Po intoxikaci CO může mít člověk trvalé neurologické následky a nezřídka dochází k úmrtí. Postižený může být jeden člověk, ale i celá rodina dle koncentrace a šíření plynu. Přitom prevence je velmi jednoduchá. Cena čidel na detekci CO, která dokáží zachránit život, je necelých 500 korun a dají se pořídit na internetu i v téměř každém obchodě s vybavením pro dům.

Obdobný detektor je součástí vybavení každé posádky ZZS JmK, je umístěný na batohu se zdravotnickým materiálem tak, aby spustil akustický signál ihned, když se dostane do prostředí, kde došlo k úniku CO. To nejenže urychluje stanovení diagnózy, která nemusí vždy ukazovat na možnou otravu CO, ale taky chrání samotné záchranáře.

Možné otravě CO se vystavuje každý, kdo provozuje jakékoli topné zařízení. Revize topidel a komínů zajišťují pouze částečnou, nikoli však stoprocentní ochranu.

Oxid uhelnatý je nebezpečný tím, že se mnohem lépe než kyslík váže na krevní barvivo (hemoglobin). Jedná se o bezbarvý plyn, který není cítit a často je proto mezi zdravotníky nazýván „tichým zabijákem“. Nedostatek kyslíku (hypoxie) se nejvíce projeví v orgánu, který má enormní spotřebu kyslíku a téměř žádné kyslíkové zásoby, v mozku. Proto dochází k velmi rychlé ztrátě vědomí.

co oo

Jak se otrava CO projevuje – projevy intoxikace nejsou specifické a mohou evokovat řadu dalších onemocnění:

Lehká otrava (navázání na 10-25 procent hemoglobinu)
Otupělost, únava, závratě, špatná koordinace projevů
Zrychlení srdečního tepu, zrychlené dýchání
Bolest hlavy, tepání ve spáncích

Středně těžká otrava (navázání 25-45 procent)
Zmatenost
Pocit na zvracení, zvracení
Ospalost až hluboký spánek

Těžká otrava (navázání 45-60 procent)
Bezvědomí, křeče
Poruchy dechu
Velmi těžké a smrtelné stavy (při navázání na víc jak 60 procent hemoglobinu)
Zčervenání lůžek nehtů, rtů a jazyku
Selhání životních funkcí

Tiskové oddělení ZZS JMK