logo

Primátor Plzně oceňoval hrdiny. Jsou mezi nimi i krajští záchranáři

Plzeňský kraj - 7.12.2017

Adventní čas je obdobím rozjímání i děkování. Možná i proto primátor města Plzně Martin Zrzavecký oceňoval profesionální záchranáře i civilisty za hrdinské činy právě 6. listopadu.

Mezi oceněnými jsou například strážníci a policisté, kteří zachránili život napadému a těžce zraněnému člověku, hrdina, který odtáhl dívenku z kolejiště a zabránil tak jejímu devastačnímu poranění Pendolinem, hasiči, kteří bojovali s ohněm v plzeňských Doudlevcích navzdory vlastnímu zranění či trojice studentů píseckého gymnázia, jenž poskytli laickou resuscitaci ženě se zástavou oběhu před plzeňskou Plazou.

Jsme potěšeni, že můžeme k ocenění blahopřát i dvěma záchranářům Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje – operátorce ZOS Marcele Steinbergerové a zdravotnickému záchranáři Zdeňkovi Urbánkovi. Jak nám sdělila primářka ZZSPk Jana Vidunová, nominace si zasloužili za následující činy:

Zdeněk Urbánek, DiS. – krizový intervent ZZS PK – neváhal ve svém volné čase a dostavil se poskytovat krizovou intervenci matce po úmrtí dvou dětí následkem dopravní nehody, doprovodil ji v nejtěžší chvíli rozloučit se s mrtvými dětmi. Komunikace pro něj byla obtížná i vzhledem k jazykové bariéře. Matce byl k dispozici i následující dny, doporučil další psychologickou pomoc a dokázal ji provést pravděpodobně nejtěžšími chvílemi její celého života.

Marcela Steinbergerová – operátorka ZOS – vedla velmi profesionálně telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci při tísňovém volání

Všem oceněným poděkoval primátor Plzně Martin Zrzavecký a vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Aleš Průša.

„Věřte, že přestože různá ocenění předávám poměrně často, tváře těchto hrdinů si budu pamatovat navždy. Mimořádně si vážím každého, kdo stojí v pravý čas na správném místě a dokáže pomoci, ať je to profesionální záchranář nebo laik,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Text a foto: Vítězslav Sladký