logo

Horští záchranáři při cvičení v Labském dole náhodou zachránili život promrzlému muži

Královehradecký kraj - 17.12.2017

Jen zcela náhodná přítomnost členů Horské služby v Labském dole při sobotním výcviku zřejmě zachránila život muži, který pravděpodobně zabloudil.

„Tento víkend mají naši členové z okrsku Špindlerův mlýn pravidelné školení v záchranářských dovednostech. V rámci toho vyrazili do volného terénu v oblasti začátku Labského dolu, aby procvičili postupy při lavinové nehodě,“ uvedl Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. V průběhu cvičení v místech mimo turistické stezky pak záchranáři narazili na muže, který nebyl schopen popsat situaci, jak se do místa nálezu dostal a kde se vůbec nachází.

„Nebýt tohoto náhodného setkání, je pravděpodobné, že by muž na místě umrzl. Jevil totiž už známky vyčerpání a naprosté apatie. Proto jsme mu ihned poskytli prostředky pro udržení tělesné teploty,“ popsal situaci zbloudilého muže Pavel Jirsa. Členové HS pak bezmocného turistu dopravili přes tok Labe na cestu a odtud sněžným skútrem na stanici ve Špindlerově Mlýně. Zde si jej následně převzala posádka sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby.

Kromě této události také krkonošští záchranáři dnes ráno museli ošetřit opařeného malého chlapce. „Vyjeli jsme na výzvu ZZS do jednoho ze špindlerovských hotelů. Chlapeček byl zasažen horkou vodou v horní části těla, zhruba na 20 procentech,“ uvedl náčelník Jirsa. Hocha po ošetření transportovali přivolaní zdravotničtí záchranáři do nemocničního zařízení.

„Zimní sezóna v Krkonoších se rozjela v plném nasazení hned na začátku prosince. Nicméně i s velkým nárůstem lyžařů a snowboardistů v oblasti často vyjíždíme k zásahům nejen na sjezdových tratích,“ komentoval situaci v Krkonoších Pavel Jirsa. Dodal, že kromě úrazů lyžařů Horská služba zasahuje i ve volném terénu a někdy také, vzhledem k rychlejšímu dojezdovému času, i při úrazech v horských obcích.

Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše