logo

Automatizované externí defibrilátory (AED) na vrcholky hor

Královehradecký kraj - 20.12.2017

Dvanáct AED putuje do vysokohorského pásma Královéhradeckého kraje. Certifikát o proškolení v neodkladné resuscitaci s jejich využitím si dnes převzali zástupci stanovišť, kam budou přístroje v nejbližších dnech dodány. Kraj na tento záměr uvolnil 480 tisíc korun.

„Naším cílem bylo pořídit defibrilační jednotky do nejvyššího horského pásma od západních hranic s Libereckým krajem až po východní hranici s Pardubickým krajem. Dnes tu máme zástupce dvanácti stanic, kam defibrilátory v nejbližších dnech dodáme,“ sdělil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar. „Jedná se o místa, která jsme ve spolupráci s Horskou službou a krajskou záchrannou službou vyhodnotili jako nejstrategičtější. Defibrilátory zde budou pomáhat při akutních chvílích, kdy o životě rozhodují vteřiny,“ doplnil náměstek Cabicar.

Přístroje v celkové hodnotě 480 tisíc korun pořídila krajská zdravotnická záchranná služba, které na to poskytl finance Královéhradecký kraj. Defibrilátor bude mimo jiné na vrcholu Sněžky, ale i na mezistanici na Růžové hoře. Disponovat jím bude například také Špindlerova bouda či Chalupa na Rozcestí.

„Myslím, že kromě zvýšení procenta úspěšné resuscitace v případě nenadálé potřeby lidí z řad turistů a sportovců tímto krokem vzdáváme hold zesnulému náčelníkovi krkonošské Horské služby Adolfu Klepšovi a jeho snaze pomáhat lidem v nouzi na horách,“ dodal náměstek Cabicar.

Ruku v ruce s předáním přístrojů koncovým uživatelům jde také odborná příprava a školení všech, kdo s nimi případně budou pracovat. Náročný kurz neodkladné resuscitace s využitím AED pod vedením lektorů krajské záchranky v minulých dnech postupně absolvovalo téměř 80 dobrovolných zachránců. Všichni pracují, bydlí nebo se pohybují v lokalitách, kde budou přístroje umístěny. Samostatně, nebo na výzvu operátorů tísňové linky 155 tak budou schopni s přístrojem zasáhnout v blízkosti jejich objektu, nebo i dále, v závislosti na vybavení zásahovým vozidlem.


Seznam míst, kde budou přístroje umístěny, včetně organizací, které s nimi na výzvu záchranné služby budou disponovat:

SDH Orlické Záhoří

Občanské sdružení Neratov, z.s.

SDH Bartošovice v Orlických horách

Lanová dráha na Sněžku – stanice Růžová hora

Lanová dráha na Sněžku – stanice Sněžka

Martinova Bouda

Moravská Bouda

Špindlerova Bouda

Chata Jelenka

Bouda Malá Úpa

Rýchorská Bouda

Chalupa Na Rozcestí


 

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK