logo

Vážné úrazy po pádech z výšky na Bruntálsku a Karvinsku

Moravskoslezský kraj - 21.12.2017

Posádky ZZS MSK vyjížděly ve středu 20. prosince odpoledne ke dvěma vážným úrazům, které byly zapříčiněny pádem z výšky. Zásah u pacientů na obou místech, ale v různých okresech, přitom probíhal z velké části souběžně, neboť události byly operátorům záchranné služby nahlášeny v časovém odstupu pouhých přibližně dvaceti minut.

Před šestnáctou hodinou přijali operátoři volání k pádu devětapadesátiletého muže v obci Janovice na Bruntálsku. K úrazu došlo, když při pohybu na střeše domu uklouzl a spadl z výšky okolo šesti metrů, a to na hromadu dřeva. V bezvědomí byl nalezen blízkými, kteří také přivolali záchrannou službu. Postižený již později s posádkami ZZS komunikoval, zasahující lékařka však zjistila poranění hlavy, páteře a horní končetiny; vyslovila také podezření na otřes mozku. Muži byla poskytnuta potřebná přednemocniční neodkladná péče a poté jej záchranáři přepravili na urgentní příjem krnovské nemocnice.

Ve čtvrt na pět zazvonil na lince tísňového volání telefon znovu k podobné události, tentokrát v Dětmarovicích na Karvinsku. Pětašedesátiletý muž se snažil vylézt po žebříku do druhého patra domu, přičemž ale spadl z výše několika metrů na beton. Úraz se odehrál již v úterních nočních hodinách – pacient byl podle všeho po pádu v bezvědomí, později se dokázal dostat sám do domu, kde však následně další hodiny ležel. Pomoc mu přivolali až příbuzní, kteří jej nalezli ve vážném stavu ve středu odpoledne.

Posádka RLP Orlová, která u pacienta zasahovala, zjistila poranění hlavy a pravděpodobné poranění mozku, dále zranění obou horních i dolních končetin. Muže uložila do vakuové matrace, zajistila krčním límcem a zahájila podávání potřebných farmak. Za stále monitorace základních životních funkcí byl pacient transportován do ostravské fakultní nemocnice a tam předán do péče týmu urgentního příjmu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK