logo

Jiří Smetana střídá Romana Sýkoru v čele karlovarské záchranky

Karlovarský kraj - 22.12.2017

Od 1. ledna 2018 dojde ke změně na postu ředitele Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Dosavadního ředitele MUDr. Romana Sýkoru, který odchází do Oborové zdravotní pojišťovny ČR, vystřídá vítěz výběrového řízení MUDr. Jiří Smetana. Ten dosud na záchrance působil v pozici zdravotnického náměstka.

Do výběrového řízení se přihlásili čtyři uchazeči, kteří museli předložit koncepci rozvoje Zdravotnické záchranné služby pro nadcházející období. „Jsem moc rád, že se nám podařilo najít výtečného nového ředitele Zdravotnické záchranné služby. Má bohaté zkušenosti, sedmnáct let pracoval na záchrance ve Středočeském kraji. Poté, co se přestěhoval do Karlovarského kraje, našel uplatnění u naší záchranné služby, původně jako vedoucí lékař základny v Chebu. My jsme se současným stavem záchranky docela spokojeni, samozřejmě chybí asi pět lékařů, nicméně se naše záchranka posouvá blíže k takzvanému paramedickému systému. To znamená, že hlavním těžiště práce spočívá na bedrech špičkově školených a zkušených záchranářů. Lékaři působí na pěti výjezdových stanovištích v systému rendez-vous, tedy vyjíždějí především k těm případům, kde je to nezbytně nutné,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš.
25442762_1498748696867842_2567559137757450511_n
V současnosti má Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje 240 zaměstnanců a hospodaří s ročním rozpočtem ve výši asi 250 milionů korun. Jako první v ČR získala certifikaci Spojené akreditační komise (SAK). Akreditace zaručuje vysokou kvalitu poskytovaných zdravotních služeb podle národních standardů pro práci zdravotnických záchranářů.