logo

Akreditované kvalifikační kurzy řidičů sanitek DRN a ZZS a jejich stejný základ?

ČR - 26.12.2017

Přišel nám do redakce na Štědrý den takový, no řekněme podnět. A to od nejmenovaného řidiče převozové sanitky z Brna.

Týkal se jedné věci. Pisatel si hodlá rozšířit vzdělání a chce absolvovat kurz řidiče vozidla ZZS a nelíbí se mu jeho délka s tím, že si myslí, když je absolventem akreditovaného kvalifikačního kurzu řidiče dopravy nemocných a raněných, že by toto mělo být v rámci kurzu řidiče vozidla ZZS zohledněno, protože proč by se dle svých slov měl částečně učit již to, co zná.

Ano, absolvoval požadovaných 70 hodin teorie a 50 hodin praxe, ale osnovy obou kurzů jsou diametrálně rozlišné a to i v holých základech, i když ty jsou si na jednu stranu podobné, leč zaměření je jiné. Ostatně je to logické, náplň práce obou kvalifikovaných řidičů je zcela jiná.

Pisatel dále uvedl, že by toto bylo dobré toto ujednotit a až po absolvování základu, vedoucího k získání osvědčení řidiče DRN, pak směřovat své zdravotnické vzdělání na spcializaci řidiče ZZS, s tím, že by do tohoto bylo započítáno již dosažené získané vzdělání na řidiče DRN. Samozřejmě pro ty, co chtějí a zaplatí si kurz řidiče vozidla ZZS.

Je jasné, že kurz řidiče DRN a pak práce samotná je bezesporu dopbrá průprava na možné zvýšení kvalikace, ostatně mnoho bývalých „převozáků“ je dnes u krajských ZZS, ale pisatelem nabízená varianta, ač zní zajímavě, je dle našeho názoru neprůchodná. Ve zkostnatělé době by se muselo předělat dost věcí a už jen samotné osnovy a legislativu by bylo velmi náročné upravit do nějaké funkční podoby. Otázkou je, zdali by to mělo vůbec nějaký smysl.

Když pomineme původní myšlenku pana řidiče, tak musíme uvést, že se setkáváme poměrně často, když příjde řeč na řidiče záchranek, také s názorem, že by v rámci kurzu řidiče vozidla ZZS bylo dobré upravit osnovy tohoto akreditovaného vzdělání a mít v jejich rámci více času na samotné gro celého kurzu, tedy řízení vozidla včetně jízd na polygonech apod. Co si o tom myslíte vy?