logo

Pražská záchranka posiluje na Silvestra a Nový rok provoz

Hlavní město Praha - 30.12.2017

Golem na Václavském náměstí a více posádek v terénu. Pražská záchranka posiluje na silvestrovské oslavy provoz

Noční služba na Silvestra a navazující první lednový den jsou pro operátorky, záchranáře, řidiče a lékaře pražské záchranky nejvytíženější směnou z celého roku. Počet řešených případů se pravidelně blíží 500 za 24 hodin. Často se jedná o úrazy či zvýšenou konzumaci alkoholu při novoročních oslavách. I letos proto Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy posiluje provoz především v rušném centru města.

Kromě běžného počtu posádek na noční směnu bude již tradičně na Václavském náměstí umístěný 31. prosince od 16:00 modul pro hromadná neštěstí Golem s přibližně patnácti zdravotníky. Vůz disponuje třídicím a ošetřovacím pracovištěm, štábním a dispečerským pracovištěm, sociálním zázemím pro zdravotníky a strojovnou. Dále bude v oblasti Václavského náměstí rozmístěno pět zdravotnických posádek, z toho jedna lékařská.
15800144_1136568229790080_1321533810621619623_o
Také na Staroměstském náměstí a v jeho přilehlém okolí budou mimořádně umístěny čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci. Provoz posílí i dvě posádky záchranářů, které budou k pacientům vyrážet z výjezdových základen.

Především nadměrná konzumace alkoholu vede každoročně v Praze na Silvestra k závažným zdravotním obtížím a je příčinou úrazů, které mohou mít celoživotní až fatální následky. Častou příčinou zranění je také chybná manipulace se zábavní pyrotechnikou, u které je nutné striktně dodržovat návody k použití. Ohroženi mohou být v opačném případě i přihlížející, týká se to hlavně míst s vysokou koncentrací osob, jako jsou právě pražská náměstí.

V pražských ulicích bude více záchranářských posádek i během Nového roku při tradičním ohňostroji, který se letos uskuteční na Letné. Provoz záchranka posílí především v okolí míst, kde lze očekávat vysoký počet diváků, jako jsou nábřeží či mosty přes Vltavu.