logo

Dramatický konec roku v Krušných horách, záchranáři resuscitovali běžkaře a malého chlapce po pádu z výše

Karlovarský kraj - 2.1.2018

Dne 31.12.2017 se udály v okrsku HS Pernink dvě velmi závažné příhody. Nejprve v odpoledních hodinách při běhu na lyžích zkolaboval asi 40 letý muž.

Přítomnými svědky byla započata telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace. My jsme byli požádáni Záchranou službou o asistenci při zásahu. Na místo jsme se dostali chvíli před příjezdem ZZS a převzali jsem resuscitaci. Již ve spolupráci s posádkou ZZS jsme pacienta napojili na defibrilátor a podali jsme jeden výboj, po kterém došlo k obnově účinné srdeční akce pacienta. Následně byl pacient napojen na umělou plicní ventilaci a ZZS KV transportovala pacienta na Emergency KKN.
26113721_1495879697202094_2229073663190767126_n
Druhým vážným případem byl úraz 9-ti letého hocha, který při bobování spadl z asi dvou metrové zítky na kamennou podlahu. I v tomto případě jsme byli přizváni ZZS k asistenci. Malý pacient byl pri vědomí, ale stěžoval si na bolesti několika částí těla. Vše bylo zafixováno do vakuových dlah a nasazen krční límec k fixaci krční páteře. I tohoto pacienta následně transportovala ZZS KV do zdravotnického zařízení k další diagnostice.
Tyto dva případy ukázaly výbornou spolupráci mezi Horskou službou a ZZS Karlovarského kraje. Všem zúčastněným děkujeme za spolupráci, pacientům přejeme brzké uzdravení a všem návštěvníkům hor přejeme jen příjemné zážitky při zimních radovánkách.

Za Horskou službu Pernink Vojtěch Danihel