logo

Pět srdečních zástav během necelých tří hodin řešili záchranáři v Královéhradeckém kraji. Tři z toho vznikly při odklízení sněhu.

Královehradecký kraj - 16.1.2018

Dnes dopoledne přijali operátoři tísňové linky 155 na dispečinku krajské záchranky hned pět výzev, z nichž rozpoznali náhlou srdeční zástavu. První z těchto událostí se odehrála v 8.00 na Trutnovsku, poslední pak v 10:55 v okrese Jičín. Operátoři ve všech případech ihned začali volajícím radit s první pomocí a zároveň vydali pokyn k výjezdu nejbližší posádky ZZS.

Zdravotníci po příjezdu na místo navázali na laickou pomoc zahájením rozšířené resuscitace. Nemocní byli napojeni na umělou plicní ventilaci, byla jim nepřetržitě prováděna nepřímá srdeční masáž a podány potřebné léky.  Přes veškerou snahu posádek ZZS museli ve třech případech zasahující lékaři ukončit resuscitaci jako neúspěšnou.

Naopak úspěšně obnovit spontánní srdeční činnost se záchranářům povedlo u mladé ženy (*1976) na Trutnovsku, kterou po resuscitaci následně převezli do katetrizační laboratoře v královéhradecké Fakultní nemocnici. Ve stejné nemocnici skončil rovněž muž (*1946), kterého ze Dvora Králové po úspěšné resuscitaci transportoval vrtulník leteckých záchranářů. Zajímavé je, že tento pacient byl  srdeční zástavou stižen při odklízení sněhu. Stejně tomu bylo i v případě dalšího muže na Náchodsku a ženy na Jičínsku. Ti ale, bohužel srdeční zástavu nepřežili.

Nemocní, kteří trpí chronickým onemocněním srdce nebo jinými závažnými problémy by měli omezit nebo zcela vynechat fyzicky namáhavé činnosti, kterými odklízení sněhu bezesporu je.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK