logo

Při požáru v pražském hotelu Eurostars David zemřeli dva lidé, třetí později v nemocnici, zraněni byli i dva hasiči, zachránit se podařilo 34 osob

Hlavní město Praha - 21.1.2018

V sobotu 20. ledna 2018 několik minut po šesté hodině večerní vyjely všechny složky pražského IZS – jednotky profesionálních hasičů, posádky záchranné služby a policie k nahlášenému požáru klimatizace v přízemí pětipatrového hotelu v ulici Náplavní v Praze.

První jednotka hasičů byla na místě v 18:06, tedy pouhé tři minuty od nahlášení požáru a již při prvotním průzkumu bylo zřejmé, že z důvodu většího počtu ubytovaných osob budou na místě potřeba další síly a prostředky. V prvních minutách byl také zřízen štáb velitele zásahu.

Celý objekt byl silně zakouřen, bylo nutné klienty hotelu evakuovat a z důvodu členitého prostoru uvnitř objektu hrozilo nebezpečí ztráty orientace. Hasiči zasahovali ve dvou bojových úsecích. Krajské operační a informační středisko na místo postupně vyslalo celkem 10 profesionálních jednotek pražských hasičů, chemickou jednotku z Petřin, jednotku Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a 6 jednotek dobrovolných hasičů. Zbylé pražské dobrovolné jednotky byly povolány k záloze na vlastních stanicích k pokrytí území hl.m. Prahy.

Náplavní_05
Postupně byl na místě zásahu vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Dopravu v okolí zásahu řídila Policie České republiky. Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy vyslala k události čtyři posádky RZP, dva vozy s lékařem, velkokapacitní sanitku Atego a inspektora – vedoucího zdravotnické složky, dispečink ZZS zároveň s tím souběžně aktivoval traumaplán pro pražské nemocnice, protože byl předpoklad až 40 zraněných osob.

Na místo se dostavil krajský ředitel HZS hl. m. Prahy, brig. gen. Roman Hlinovský, ředitel ZZS HMP, MUDr. Petr Kolouch, primátorka Adriana Krnáčová a radní pro bezpečnost Libor Hadrava. Hasiči pracovali na 3 C proudy v dýchací technice, během zásahu zachránili pomocí vyváděcích masek celkem 34 osob vnitřkem budovy i pomocí výškové techniky.

Náplavní_15
Záchranáři ošetřili celkem 9 zraněných osob – 5 těžce, 1 středně a 3 lehce zraněných, z toho dva zasahující hasiči. Jejich transport probíhal do VFN, FNKV, FNM, ÚVN. U 4 poraněných byla prováděna na místě požáru resuscitace, z toho ve třech případech se podařilo obnovit srdeční akci. Dvě osoby zemřely na místě, třetí později ve VFN. Traumaplán byl ukončen dvě minuty po osmé hodině večerní.

Lokalizace byla nahlášena v 21:01 hodin. Již během zásahu byli na místě vyšetřovatelé příčin požáru. Během nedělního dopoledne proběhne došetření případu, na místě budou vyšetřovací týmy hasičů a policistů.

V 22:26 hodin poslední přítomná jednotka provedla závěrečné rozebírací práce a hledání skrytých ohnisek. Objekt byl předán PČR.


Děkujeme všem složkám IZS a nemocnicím za profesionální práci a také členům ČČK za poskytnutí a přípravu občerstvení na místě pro všechny zasahující.