logo

Záchranáři v Moravskoslezském kraji ošetřují pacienty s typicky zimními úrazy

Moravskoslezský kraj - 22.1.2018

Posádky ZZS MSK ošetřují v posledních dnech na území našeho kraje zvýšený počet pacientů, kteří utrpěli typicky zimní úrazy. Jedná se o desítky zraněných lyžařů, děti na saních, ale taky osoby, které pouze uklouzly na zledovatělém povrchu chodníků a silnic, či při odklízení sněhu.

V uplynulých sedmi dnech (15.-21. ledna) vyjížděly týmy záchranářů ke dvěma desítkám zraněných lyžařů, často do horských středisek Karlov a Bílá. Ve více než polovině z těchto případů se jednalo o úrazy dětí ve věku do patnácti let. Mezi typická patřila poranění končetin po pádech na lyžích a snowboardech. Většina pacientů byla ošetřena ve spolupráci s horskou službou a posádky ZZS poté zraněné transportovaly do spádových zdravotnických zařízení.

K vážnějším úrazům pak patřil náraz pětileté polské lyžařky do sloupu ve ski areálu v Malé Morávce (Jeseníky). Kromě pozemních záchranářů k dítěti s poraněním dolní končetiny a páteře vzlétl také vrtulník LZS.

Další půl druhou desítku úrazů – prostých pádů na sněhu a ledu, pak ošetřovali záchranáři na různých místech kraje, a to ponejvíce v druhé polovině uplynulého týdne. I v těchto případech šlo nejčastěji o zranění končetin.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK