logo

Deset moderních sanitek Mercedes-Benz Sprinter omladí vozový park jihomoravských záchranářů

Jihomoravský kraj - 23.1.2018

Deset moderních vozů značky Mercedes Benz si dnes převzali jihomoravští záchranáři. Novou techniku v hodnotě 26 milionů 675 tisíc korun dostala Zdravotnická záchranná služba od svého zřizovatele, Jihomoravského kraje.  Sanitky se ihned po slavnostním předání rozjely do všech okresů, kde nahradí nejstarší vozy.

Zdravotnická záchranná služba JmK má v ostrém provozu celkem 73 sanitek včetně záložních, nová auta tak omladí významnou část vozového parku. Nahradí vozy, které mají najeto kolem 250ti až 390ti tisíc kilometrů a jejichž údržba už je velice složitá a nákladná. Tři z nich si jihomoravští záchranáři ponechají pro výuku jízdy v extrémních podmínkách na polygonech. Další mohou sloužit na předváděcích akcích a při zdravotnických asistencích. O zbylých vyřazených vozech rozhodne zřizovatel, pravděpodobně ale budou nabídnuté dalším krajským zařízením, například ústavům sociální péče.

„Jsem rád, že se v rámci rozpočtu kraje našly finance na obnovu vozového parku zdravotnické záchranné služby našeho kraje. Nové vozy budou využívány v jednotlivých okresech a přispějí tak ke zkvalitnění náročné práce záchranářů, kteří jsou velmi důležitou součástí Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje a k tomu potřebují odpovídající zázemí a techniku. Kraj uvolnil na nákup sanitek necelých 27 milionů korun a v letošním roce chceme v investicích pokračovat, a to konkrétně do vybudování nových základen ZZS JMK,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Veškeré technické instalace a zdravotnickou zástavbu do nových vozů dodala firma FOSAN s.r.o. z Ivančic. Nové vozy MB Sprinter 319 CDI řady 2017 mají od předcházejících modelů několik výhod v navýšení výbavy a změnách v sanitním interiéru:

-Systém pokračujícího chodu motoru řádně zajištěného (uzamčeného) vozidla – po opuštění vozu posádkou umožňuje v nepříznivých povětrnostních podmínkách udržet požadovaný teplotní komfort jak pro pacienty tak pro zasahující zdravotníky.
-Tempomat – systém umožňující udržovat zvolenou rychlost.
-Speedtronic – systém umožňující přepnutí do režimu omezení maximální rychlosti.

Posádkám budou k dispozici třeba také vylepšená nosítka MEDIROL nebo zádržný systém zdravotnického vybavení.

Zdravotnická záchranná služba je o lidech. Na prvním místě o pacientech, kterým je naše zdravotní péče určena. Ale také o zdravotnících, jejich zkušenostech, teoretických znalostech a praktických dovednostech, podmínkách, ve kterých působí. Lékaři a zdravotničtí pracovníci se neobejdou bez špičkového vybavení, které je k výkonu práce při poskytování přednemocniční neodkladné péče podmínkou. Mít kvalitní, nově a špičkově vybavená sanitní vozidla je pak jednou z podmínek úspěšnosti zásahu. Jde přitom o techniku velmi drahou, na kterou ZZS JmK, p. o. bez pomoci zřizovatele nedosáhne. Za to, že se daří vozový park pravidelně obnovovat, vedení kraje děkuji,“ uvedl ve své řeči ředitel Milan Klusák.

Tiskové oddělení ZZS JMK