logo

V Německu se srazil vrtulník letecké záchranky s malým letadlem, nehoda má čtyři oběti na životech

Svět - 23.1.2018

V úterý kolem poledne došlo nedaleko letiště Speyer, v oblasti Oberhausenu, k nehodě vrtulníku EC-135 letecké záchranky, patřící provozovateli DRF Luftrettung, a malého vrtulového letounu Piper PA-28 Cherokee. Oba stroje po střetu začaly hořet, havárie si vyžádala čtyři lidské životy.

Dle prvotních informací vrtulník typu EC-135 P2+ a imatrikulace D-HDRV, vyrobený v roce 2009, jehož posádku tvořili pouze piloti DRF Luftrettung, provádějící instruktážní let z letiště v Badenu, se nad Oberhausenem srazil ve vzduch s malým letadlem, které se náhle vynořilo z mraků. Jednalo se o jednomotorový letoun, provozovaný švýcarskou leteckou školou a let se startem v Basileji byl cvičný. Z počátku nebylo jasné, o jaký záchranářský vrtulník se jedná a objevilo se několik informací, že by to mohl být místní Kryštof 43, vykonávající službu v oblasti Karlsruhe.

Trosky obou strojů dopadly do blízkého jezera, ale i mimo něj. K nehodě okamžitě vyrazily všechny dostupné záchranné složky, pilotům záchranářského vrtulníku již nebylo možné pomoci, stejně tak i posádce letadla.
eurocopter-ec135p2-d-hdrv-drf-deutsche-rettungsflugwacht-norimberk-nue-eddn
Jak a proč přesně k nehodě došlo, je v šetření příslušných policejních a leteckých úřadů.

Foto: Ivan Ropek – LKPR Spotters