logo

Trutnovští zdravotníci z Liptransu provozují dva nové sanitní Craftery, zástavba je dílem FOSANu

Královehradecký kraj - 29.1.2018

Privátní zdravotní dopravní služba Liptrans rozšířila svůj rozsáhlý vozový park hned o dvě novinky. Jedná se o sanitní automobily na podvozku Volkswagen Crafter nové generace, navíc v konfiguraci pohonu 4×4, což je pro provoz na horách nezbytností.

Pro Liptrans to nejsou první Craftery, ve vozovém parku má již čtyři tyto vozidla předchozí generace. Nové Craftery mají pohon všech kol s uzávěrkou zadního diferenciálu a o pohon se stará nejsilnější motor, co Volkswagen nabízí, tedy turbodieselový dvoulitr o výkonu 130 kW s kroutícím momentem 410 Nm.
4415
Sanitní zástavba je dílem domácího výrobce FOSAN, transportní techniku dodal další český producent, firma MEDIROL. Vnitřní uspořádání je pro čtyři sedíci a jednoho ležícího pacienta. Majáky dodal americký Whelen.

Liptrans tyto nové sanitky bude využívat v oblasti Krkonoš, jak uvádí firma na svých webových stránkách. Budou pomáhat mimo jiné s transportem zraněných osob ze základen horských záchranářů v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních, Velké Úpě a Horní Malé Úpě.
i
V ČR provozují sanitky na Crafterech nové generace tedy již tři společnosti, první byla pražská Pragomedika, která vlastní předváděcí vůz od SICARu, druhým pak ASČR. Ta má nového Volkswagena od WAS/MANDIsan teprve několik týdnů a je určen pro provoz v rámci sekundárních převozů a jako záložní vozidlo RZP, a třetí je tedy dnes představovaný Liptrans a jeho VW/FOSAN (ovšem Liptrans je prvním, co má vozy v této konfiguraci podvozku).

Foto a info: Liptrans a Volkswagen – užitkové vozy