logo

Další zachráněný život pomocí AED jednotky hasičů, tentorkát v Libereckém kraji

Liberecký kraj - 4.2.2018

K práci hasičů patří záchrana životů. Často se setkávají se závažnými událostmi, při kterých provádějí resuscitaci. Díky projektu „AED pro Liberecký kraj“, za kterým stojí ZZS Libereckého kraje ve spolupráci s Libereckém krajem, bylo v loňském roce vybaveno devět požárních stanic profesionálních hasičů a 17 jednotek dobrovolných hasičů automatizovanými externími defibrilátory (AED).

Liberecký kraj v rámci projektu nakoupil 36 přístrojů (AED) za částku 2 050 0000 Kč. Všichni hasiči byli proškoleni a jsou vysíláni k pacientům s prokázanou náhlou zástavou oběhu v případech, kdy se na místo události dostanou rychleji než posádky ZZS.

Ve čtvrtek 1. 2. po třetí hodině odpolední vyjeli profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí a dobrovolní hasiči ze Stráže pod Ralskem k vážné události. Zpráva operačního střediska zněla: náhlá zástava krevního oběhu!

Pokud je postižené osobě poskytnuta okamžitá pomoc prvními svědky události, nemusí mít náhlá zástava krevního oběhu smrtelné následky. Jednotka hasičů ze Stráže pod Ralskem byla na místě události během 4 minut. Ve spolupráci se ZZS zahájili hasiči kardiopulmonální resuscitaci s použitím automatizovaného externího defibrilátoru (AED). Přiložili na tělo pacienta elektrody a vyslali do jeho těla výboj o síle 150 J. Ihned po prvním zásahu přešla srdeční akce poškozeného z chaotického, rychlého stahování srdečních komor do normálního rytmu a hasiči mohli muže předat do péče záchranářů, kteří se postarali o stabilizaci jeho životních funkcí do té míry, že mohl být vrtulníkem LZS transportován do nemocničního zařízení.


AED pro Liberecký kraj: Rychlejší pomoc občanům Libereckého kraje, first respondéři z řad hasičů a polisistů získali 36 defibrilátorů


Automatizovaný externí defibrilátor (AED) je malý, lehký a jednoduše ovladatelný přístroj, který je určen k použití proškoleným laikům. AED vede zachránce krok za krokem zvukovými a obrazovými povely. Přes elektrody nalepené na hrudníku pacienta zaznamenává a analyzuje srdeční rytmus a v případě potřeby vyzve zachránce k poskytnutí elektrického výboje, který automaticky připraví.

por. Bc. Pavlína Bílková DiS.