logo

Náročné víkendové zásahy horských záchranářů v Beskydech

Moravskoslezský kraj - 4.2.2018

V prvním případě se jednalo o pád 50 letého muže do 20 metrové strže v oblasti Bílého Kříže. Záchranáři ze stanice Gruň a Bílá se museli k postiženému dostat ledovým terénem ,ošetřit a pomocí lanové techniky vyprostit. Zraněného s poraněním dolní končetiny následně transportovali terénním vozidlem a předali posádce RZP Frýdlant nad Ostravicí.

Druhý zásah Beskydských záchranářů se odehrál v lokalitě Lysé Hory – Malenovického kotle. 42 letá žena po pádu na zledovatělém terénu utrpěla zlomeninu hlezenního kloubu. Po ošetření a v průběhu následného transportu uslyšeli záchranáři z těžce dostupného exponovaného místa mimo svážnici volání o pomoc. V místě volání lokalizovali ženu 32 let, jenž si 15 metrovým pádem ze srázu přivodila zlomeninu dolní končetiny v oblasti bérce. Ženu po ošetření a vyproštění lanovou technikou transportovali na hřebenové rozcestí Ivančena ,kde ji předali posádce LZS Ostrava.

Oba zásahy ukázaly, že v současné době jsou turistické chodníky a cesty v Beskydech zledovatělé a Horská služba doporučuje návštěvníkům použití nesmeků!

Info: HS ČR