logo

Letos už podruhé přepravil armádní vrtulník ECMO tým za miminkem v ohrožení života

Hlavní město PrahaMoravskoslezský kraj - 14.2.2018

Teprve třídenní holčičku, která o život bojovala v ostravské nemocnici, v pondělí večer zachraňoval ECMO tým. Aby se lékaři dostali k miminku včas, vzlétl i armádní vrtulník Mi-17. Letos šlo už o druhou přepravu ECMO týmu, shodou okolností také do Ostravy.

Specializovaný pětičlenný lékařský ECMO tým i s unikátním vybavením dorazil na kbelské letiště v pondělí po půl sedmé večer. Během pár minut zdravotníci společně s personálem letiště nainstalovali do vrtulníku Mi-17 technické zařízení a ve tři čtvrtě na sedm vrtulník startoval z kbelského letiště. Zdravotníci letěli do Ostravy k třídennímu dítěti, které mělo zánět plic a bylo v kritickém stavu. Lékaři v nemocnici dítě připojili na takzvané ECMO, které umožňuje dočasně nahradit funkci plic a srdce, než zabere antibiotická léčba.

„Byli jsme požádání o zavedení extrakorponální membránové oxygenace (ECMO) u třídenního, těžce hypoxického dítěte v ostravské nemocnici, které bylo v kritickém stavu. Dítě již nebylo možné ventilovat běžnými konvenčními metodami. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu jsme požádali armádu o letecký transport, který je bezesporu daleko rychlejší, což dítěti výrazně zvyšuje šance na přežití,“ uvedl kardiovaskulární chirurg MUDr. Tomáš Grus z II. chirurgické kliniky kardiovaskulární chirurgie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dítě bylo ve stavu dechové nedostatečnosti, selhávalo po stránce okysličování a mělo problémy s krevním oběhem. Současný konzervativní způsob léčby, to znamená plicní ventilace a maximální farmakologická podpora, přestával být dostatečný. Příčinou tohoto stavu byla akutně vzniklá respirační choroba.


Za indikaci a průběh ECMO podpory u všech pacientů je zodpovědný ECMO tým. Tvoří ho většinou pět osob – dětský intenzivista (lékař pracující v oblasti intenzivní péče), kardiovaskulární chirurg, kardiolog, perfuzionista (má na starosti mimotělní oběh), instrumentářka a sestry specialistky. Jde o úzkou skupinu specialistů, kteří vykonávají svou profesi a navíc jsou součástí specializovaného ECMO týmu.

Zajištění leteckého transportu Armádou České republiky pro ECMO tým Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v praxi umožňuje zkrátit na minimum dobu, než se dítě kriticky ohrožené na životě dočká zachraňující péče.

Přeprava takzvaného ECMO týmu armádou je běžná například ve Švédsku nebo v Německu. V České republice je možná teprve krátce. Memorandum o spolupráci podepsali ministři obrany a zdravotnictví v únoru 2016.


 

kpt. Zuzana Špačková