logo

Nový vůz ředitele pražské záchranky Mercedes-Benz GLE

Hlavní město Praha - 14.2.2018

Ředitel pražské záchranné služby MUDr. Petr Kolouch má k dispozici již několik dní zbrusu nový služební automobil. Jedná se opět o vozidlo Mercedes-Benz, modelové řady GLE, které nahradilo původní automobil téže značky, jen starší a již nevyráběné řady ML.

ZZS HMP má ve svém vozovém parku již dvě vozidla Mercedes-Benz GLE s organizačním označením 26 a 28, ty využívá pro svojí činnost službu konající inspektor – vedoucí zdravotnické složky, dříve označovaný jako inspektor provozu.

Ředitelovo GLE se od nich liší na první pohled barvou karoserie, která je oproti inspektorským vozům bílá, jakou užívají např. speciály garážmistrů či odtahový vůz. Odlišují se tak od vozidel výjezdových skupin. Nový automobil představitele vrcholového managementu ZZS HMP má také jiný maják, resp. světelnou výstražnou rampu.
Untitled-1 copy
Nese organizační označení 30 a jeho úpravu pro potřeby ZZS HMP provedla firma SICAR. Starý ředitelský Mercedes ML nesl na karoserii číslo 20 a několik let také nezbytné panorama Hradčan, které bylo sundáno vzhledem k autorským právům, poté byl v podobě vozidel RLP a konec jeho éry byl v čistě žluté barvě a charakteristické pro něj byly modré samolepící prvky na přední i zadní části karoserie. Těmi disponuje i nový vůz.

A není to poslední nový Mercedes, které se ZZS HMP letos dočká. V horizontu několika měsíců budou dodány i nové sanitky RZP na podvozku Mercedes-Benz Sprinter, která postaví na základě vyhraného výběrové řízení firma BAUS-AT. Je jen škoda, že dle na veřejně dostupném webu umístěné zadávací dokumentace budou mít opět zbytečně těžký kovový nábytek, a nikoliv moderní, záchrankami nejen na západ od našich hranic používaný interiér ambulantního prostoru z plastu, což je materiál, o jehož přednostech oproti kovu by se dala popsat tlustá kniha.

Foto redakce a Kojak