logo

Bio Hazard tým plzeňské záchranky zkouší nový box pro přepravu vysoce infekčních pacientů

Plzeňský kraj - 26.2.2018

Až od norského výrobce dorazil k plzeňským krajským zdravotnickým záchranářům zbrusu nový box pro přepravu vysoce infekčních pacientů. Zapůjčila jej na testování firma, která se na výrobu těchto zařízení specializuje.

Bio Hazard tým patří k velmi progresivním složkám ZZS Pk. Dvacetičlenná skupina lékařů, zdravotnických záchranářů, sester a řidičů například jezdí pravidelně cvičit do Centra biologické ochrany Armády ČR v Těchoníně a podílí se i na dalších školících a výukových aktivitách.

„Náš tým má vlastní bio box české výroby. Norský výrobce nám zapůjčil svůj výrobek na testování, protože jsme se připomínkami podíleli na jeho vývoji,“ říká za BH tým Martin Brejcha a dodává, že se zatím v Plzeňském kraji naštěstí neobjevila žádná smrtelná nákaza, která by vyžadovala naprostou izolaci pacienta. Nelze ovšem vyloučit, že i k nám může být v budoucnu takováto infekce zatažena. „Bio vak funguje na tom principu, že je převážený pacient zcela izolován od svého okolí a virus se nemůže za žádných okolností dostat ven. I vzduch je dovnitř vháněn přes speciální filtry,“ dodává Brejcha.

Vysoce virulentních nákaz je přitom celá řada a záchranáři se snaží být připravení nejen na ně, ale i na setkání s biologickými agens. Všichni ještě máme v živé paměti nedávnou epidemii eboly, která vypukla v některých zemích Afriky v roce 2014.

bio_1

Text: Vítězslav Sladký

Ilustrační foto: BH tým ZZS Pk