logo

Kryštůfek pomáhá dětem překonat zátěžové situace

Jihomoravský kraj - 1.3.2018

Plyšového záchranáře vozíme v našich sanitkách a pro posádky je velice užitečný, pokud se výjezdy týkají dětí. Stává se to denně a pro nás je naprosto zásadní, aby děti překonaly zátěžové situace bez velké psychické újmy. Daří se nám to, díky citlivému přístupu záchranářů, v těžších případech našich psychologických interventů a taky díky Kryštůfkovi.

Příběh první: Posádka z Veselí nad Moravou vyjížděla ke dvěma dětem ve věku 3 roky a 15 let, které srazilo auto. Obě děti byly naštěstí při vědomí, mladší však bylo rozrušené a plakalo. Aby jej záchranáři mohli vyšetřit, potřebovali malého pacienta nejprve zklidnit. A o to se postaral právě Kryštůfek, byl ve správnou chvíli na správném místě. Naštěstí šlo jen o lehké zranění.

Příběh druhý: Osmiletý Viktor spadl při hře s bratrem z téměř dvoumetrové zídky. Záchranáři přijeli na místo a konstatovali podezření na zlomeninu pravé nohy. Chlapec za žádnou cenu nechtěl narovnat nohu, pro naše kolegy bylo těžké provést vyšetření. Pomohl Kryštůfek, Viktor vzal plyšáka do náruče, přestal se bát a souhlasil s umístěním nohy do vakuové dlahy i s následným převozem do nemocnice. Tam už na něj čekali rodiče.

Příběh třetí: Stávají se bohužel i smutnější případy, kdy Kryštůfek musí pomoci. Naše posádka zasahovala minulý týden na Znojemsku, přijela k pacientovi středního věku, který však už nejevil známky života. Na místě byly pouze dvě jeho děti, které byly silně rozrušené. Ujal se jich náš psychologický intervent a pomohl i Kryštůfek.

img_20180301_095937

Více o Kryštůfkovi se dozvíte na stránkách http://www.nadacnifondkrystufek.cz/

Tiskové oddělení ZZS JMK