logo

VIDEO: High-Tech bunda pro záchranné složky, na jejím vývoji se podílí i brněnská GINA Software

ČRJihomoravský krajSvět - 3.3.2018

Tak jako již mají k dispozici hasičské sbory moderní technologie, zabudované do jejich zásahových obleků, se na podobnou věc můžou těšit i zdravotničtí záchranáři a členové dalších bezpečnostních složek.

Pochopitelně vše je ve fázi zkoušek a nejedná se zatím o nijak běžně používaný druh oblečení. U hasičského obleku nás může těšit, že je od domácího výrobce Vochoc, na záchranářské high-tech bundě se výraznou měrou podílí další česká firma, konkrétně brněnská GINA Software. Ta v úzké spolupráci s jihokorejskou společností KOLON Industries, která je výrobcem technologicky pokročilých textilií a finskou NOKIA Networks, dodávající potřebnou elektroniku, vyvinula unikátní „chytrou“ bundu, určenou pro záchranné a bezpečnostní složky. Její prototyp byl představen na letošním ročníku veletrhu Mobile World Congress, konaného tento týden v Barceloně.

Tzv. chytrá bunda by měla v sobě mít zabudováno několik funkcí/senzorů s budoucím možným dalším rozšířením dle potřeb a možností výrobců a zákazníků. Prototyp nabídne např. multifunkční informativní LED displej, čidlo snímání tepové frekvence/srdeční činnosti nositele, snímač tělesné teploty, GPS lokátor, LTE modul, nouzové SOS tlačítko, akcelerometr a samozřejmě akumulátor. V plánu je dále senzor na přítomnost radiace apod.

Toto vše umožní sledovat na dálku požadované parametry u zasahujících členů záchranných a bezpečnostních složek s možností včasného vyhodnocení problému či určením jejich přesné polohy.

Pořízení jedné takové bundy, ušité z chytré textilie od KOLON Industries, jejíž vlákna bude možné použít jak pro napájení všech prvků systému, tak pro signálové propojení jednotlivých systémových součástí, by mělo dle předpokladu vyjít na zhruba 20 tisíc korun za kus, což na jednu stranu není nikterak malá částka, ale na stranu druhou, pokud by toto řešení se v praxi osvědčilo a bylo přínosem při záchraně životů, tak by vynaložené prostředky byly naprosto adekvátní.

Značnou výhodou projektu je, že nabízený komunikační systém zprovoznit i na zcela zničeném území bez infrastruktury. NOKIA pro něj vyvinula přenosnou platformu Ultra Compact Network, která se vejde do batohu a má hmotnost 25kg. Ta dokáže vytvořit vlastní buňku vysokorychlostní sítě LTE. K ní se může připojit najednou až několik stovek zařízení včetně běžně používaných tabletů, telefonů a pochopitelně i záchranářských „chytrých“ bund s interaktivním geolokačním softwarem GINA. Tato síť umožní její místní používání v rámci záchranných složek, či jí lze připojit na internet a komunikovat s okolním světem.
nokia_ucn_31_1-678x381
O tento projekt chytrých bund, který je nyní ve fázi zkoušek v několika zemích, již projevily zájem jihokorejské bezpečnostní a záchranné složky.


Česká softwarová společnost GINA z Brna se specializuje na interaktivní geolokační software, který pomáhá zachraňovat životy na celém světě. Jedná se prakticky o běžnou mapovou platformu, ta navíc ale obsahuje důležitá a stále aktualizovaná data nezbytná pro zásah záchranných či bezpečnostních složek. Úzce spolupracuje např. s HZS Jihomoravského kraje.


Foto: NOKIA