logo

Mrazivé počasí zaměstnalo záchranáře i ve Středočeském kraji

Středočeský kraj - 7.3.2018

Mrazivé počasí, jemuž je snad už konec, bylo viníkem několika výjezdů středočeských záchranářů. Bohužel ve většině případů podchlazení, ke kterým spěchaly naše posádky, byl spolupachatelem alkohol či neopatrnost, kdy víra v nosnost ledu na vodních tocích a plochách byla silnější než led samotný.

A tak od začátku února do dnešního dne vyjeli středočeští záchranáři k 27 případům, ve kterých mráz hrál hlavní, ale i vedlejší roli. Podchlazeným pacientům byla v rámci nezbytné péče většinou podávána nitrožilně předehřátá infuze a pro udržení tělesného tepla byla použita termofolie.

____

Hned na začátku února vyjela říčanská posádka na pomoc mladému muži, který byl vytažen kolemjdoucími svědky z rybníku, do nějž údajně skočil, aby zachránil psa. Pacient byl podchlazen, jevil ale i známky požití alkoholu a zároveň zasahujícím záchranářům přiznal, že kouřil marihuanu. Po vyšetření byl pacient, kterému byl zajištěn tepelný komfort termofolií a podány nezbytné léky, přepraven do vinohradské nemocnice.

Vlašimská posádka byla vyslána k mladé ženě, která si v opilosti sama volala na linku 155, že je jí velká zima. Ve spolupráci s policií byla lehce podchlazená žena nalezena sedící na lavičce. Nebyla zraněna a i přes viditelné následky požití alkoholu se orientovala, a tak byla za spolupráce posádky policie přepravena domů.

Na zastávce MHD byl svědky nalezen i muž na Kladensku, který na její lavičce spal. Stav opilosti, ze kterého by se za normální venkovní teploty muž zkrátka vyspal, ho mohl v případě, že by byl ponechán bez povšimnutí, přímo ohrozit na životě. Po poskytnutí nezbytné péče a zabalení do folie byl podchlazený muž předán kolegům kladenské nemocnice.

Dalším případem, který se stal pod taktovkou alkoholu, byl výjezd k muži, který v opilosti z neznámé příčiny skočil v oblečení do potoka. Do příjezdu roztocké posádky byl muž z vody vytažen svědky události. Se záchranáři, kteří chtěli muže vyšetřit, muž odmítal spolupracovat a ztěžoval posádce celý zásah až do jeho předání v motolské nemocnici.

Na Benešovsku hlídka PČR našla ležícího podchlazeného muže, který si cestou z hospody ustlal na zemi. Takto ležící setrval minimálně tři hodiny. Po vyšetření byl podchlazenému muži zajištěn žilní vstup a za stálého zahřívání byl přepraven do benešovské nemocnice.

Na Mladoboleslavsku se posádka postarala o starší ženu, která upadla bez svědků před domem a byla nalezena sousedem až zhruba za tři hodiny. Pacientka si stěžovala na bolest dolní končetiny, která jí znemožňovala se postavit. Záchranáři podchlazenou ženu zajistili za pomoci vakuové matrace proti pohybu a transportovali ji do mladoboleslavské nemocnice.

Na Kutnohorsku propadl ledem starší bruslař, který se při pádu silně uhodil do hlavy, ale naštěstí se netopil a v ledové vodě byl jen dolní polovinou těla. Posádka silně podchlazenému muži poskytla nezbytnou péči včetně zajištění žilního vstupu a podávání ohřáté infuze. Zabaleného do termofolie ho dopravila do spádové nemocnice.

Rozhodně nedoporučujeme ještě zkoušet chodit na led a rodiče by si měli hlídat své potomky.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK