logo

Ředitelé pražské záchranky a policie ocenili muže za záchranu novorozence

Hlavní město Praha - 16.3.2018

Když se 19. února vpodvečer vracel Filip Slovák z práce, nalezl u neobydleného domu v Čiklově ulici odloženého novorozence. Přes tísňovou linku 112 zalarmoval pražskou policii i zdravotnickou záchrannou službu a dítě vzal okamžitě domů do tepla, kde se o něj s manželkou postarali. Sami v tu dobu byli čerstvými rodiči. „Miláčku, neuvěříš, co ti nesu,“ oznámil Filip Slovák ženě ve dveřích.

Posádka pražské záchranky na místo dorazila za osm minut od přijetí tísňové výzvy a dítě převezla do Všeobecné fakultní nemocnice. Díky včasné reakci byl šestitýdenní chlapeček bez zdravotních komplikací. Vzhledem k chladnému venkovnímu počasí, a obecně snížené schopnosti termoregulace u novorozenců, by dítě na ulici delší dobu s největší pravděpodobností nepřežilo.


Filipa Slováka za jeho všímavost v pátek ocenili ředitel pražské policie Miloš Trojánek a ředitel pražské záchranky Petr Kolouch. „Velmi si vážíme toho, že se díky pohotové reakci pana Slováka podařilo zachránit mladý život,“ uvedl při předání ocenění ředitel ZZS HMP Petr Kolouch.

Celý případ aktuálně řeší pražští kriminalisté, kterým se podařilo v zahraničí vypátrat chlapcovu matku, jež je podezřelá, že dítě na místě odložila. O předání chlapce do péče má zažádáno jeho babička.

Za asistence zdravotníků pražské záchranky přijde ročně na svět v průměru 60 dětí, většina v péči záchranářských a lékařských posádek. Přibližně čtvrtina dětí z tohoto počtu se pak narodí za telefonické asistence dispečerek zdravotnického operačního střediska, jejichž hlas bývá jedinou odbornou pomocí do příjezdu posádek záchranné služby.

Telefonická asistence u porodu je pro dispečerky jednou z nejnáročnějších situací, kdy musejí především uklidnit rodící ženu i všechny přítomné a jasně je instruovat, co mají v danou chvíli dělat.

ZZS HMP