logo

Záchranářská AED tramvaj už jezdí po Brně

Jihomoravský kraj - 20.3.2018

Zelená tramvaj s červeným srdcem je součástí informační kampaně města Brna, jejímž cílem je rozšířit povědomí o automatizovaných externích defibrilátorech. Grafika na tramvaji radí Brňanům, ale i návštěvníkům města, jak s AED správně zacházet. Automatizované externí defibrilátory zachraňují stále častěji, šanci na život dávají pacientům každého věku.

„Největší šanci na přežití mají ti, jejichž srdeční zástava je takzvaně spatřená a je okamžitě zahájena kvalitní resuscitace a rychle dostupné AED. Proto nám tolik záleží na tom, aby lidé o automatizovaných externích defibrilátorech věděli a uměli je použít,“ uvedla autorka projektu MUDr. Barbora Truksová Zuchová.
190317_salina_dat img_20180212_114501 img_20180212_114525
S každou minutou prodlevy se zahájením resuscitace klesá naděje na záchranu člověka o 10 procent. Při včas zahájené a správně provedené resuscitaci pomocí AED, která vždy musí být zkombinovaná s masáží hrudníku, se naděje na přežití postiženého pohybuje mezi 70 a 80 procenty. Při náhlé srdeční zástavě často nastane takzvaná fibrilace komor. Právě v této fázi pomůže včasný elektrický výboj, který dá pacientovi defibrilátor.

AED je zařízení určené pro laiky, které je schopno analyzovat křivku EKG a vést laického zachránce hlasovými pokyny i pokyny na obrazovce k provedení resuscitace správným způsobem a v případě potřeby i k provedení bezpečné defibrilace.

Defibrilace je odborný postup, který je schopný zrušit významnou poruchu srdečního rytmu vedoucí k zástavě oběhu. Pokud se lidé s takovýmto postižením zdraví setkají, operátorka jim pomocí tísňové telefonní linky 155 poradí, kde najdou nejbližší externí defibrilátor v případě, že je k dispozici, a jak s ním mají pracovat, než přijedou záchranáři.