logo

Malá jihomoravská Rallye Rejvíz: Záchranáři předvedli své znalosti a schopnosti v Moravském krasu

Jihomoravský kraj - 23.3.2018

A nutno dodat, že taky fyzickou zdatnost. Terén Malé jihomoravské Rallye Rejvíz nebyl jednoduchý. Soutěž s tematikou urgentní medicíny a medicíny katastrof letos slaví výročí, konala se už po desáté. Posádky zachraňovaly pacienty v Kateřinské jeskyni, na Dolním můstku propasti Macocha i na letišti v Kotvrdovicích. Vše bylo naštěstí jenom jako, zdravotní postižení se nasimulovala. Záchranáři ovšem podali stoprocentní výkony.

„Máme tu kromě jihomoravských posádek i dva týmy studentů zdravotnických škol a jednu hostující posádku ze Slovenska. Hodnotili jsme hlavně správný postup při ošetření pacientů, správné směřování k definitivní péči, ale i týmovou spolupráci,“ vysvětluje Jana Kubalová, spoluorganizátorka metodického klání.

Posádky musely resuscitovat malé dítě nebo třeba vyřešit mimořádnou událost, kdy hned několik pacientů zkolabovalo při dálkovém běhu. „Nasimulovali jsme také nehodu dvou letadel nebo telefonickou asistovanou neodkladnou resuscitaci, kdy volající byla slepá dívka. Na tomto stanovišti jsme měli figurantku, která skutečně nevidí. Je potřeba, aby naše posádky uměly řešit i tyhle situace,“ doplňuje Sylva Nováková, která se na organizaci soutěže podílí.

Po skončení klání proběhlo i závěrečné zhodnocení, poskytnutí zpětné vazby a samozřejmě vyhlášení vítězů. „V rámci RZP zvítězila studentská posádka, druhé místo patří posádce z Veselí nad Moravou a třetí skončila posádka z Bratislavy. V rámci RLP vyhrálo Brno, následované Břeclaví a Hodonínem. Ale snažili se všichni, bodové rozdíly byly minimální, s úrovní znalostí a dovedností našich záchranářů jsem moc spokojená,“ usmívá se Jana Kubalová. Do mezinárodní Rallye Rejvíz 2018 postupují týmy z Brna, Hodonína, Veselí nad Moravou a Znojma. Blahopřejeme! Zbývá dodat, že smyslem celé akce je neustálé zvyšování kvality přednemocniční péče, kterou naši záchranáři svým pacientům poskytují.