logo

Výcvik řidičů zlínské záchranky na trenčínském terénním polygonu se sanitkami Volkswagen Amarok

Zlínský kraj - 29.3.2018

Ve dnech 13. – 15. března 2018 se v Trenčíně uskutečnil výcvik řidičů ZZS ZK, jehož hlavním cílem bylo zaškolení řidičů v používání nově zařazených sanitních vozidel VW Amarok Tamlans Negea do výjezdových skupin. Předností těchto vozidel je zejména jejich větší průchodnost náročným terénem a právě tímto směrem byl výcvik zaměřen.

Lokalita byla vybrána se zřetelem na geografické rozdělení základen, kam budou Amaroky nasazeny, tj. Vsetín, Karolinka a Bystřice p. Hostýnem, čemuž odpovídalo prostředí zvoleného areálu, les s terénními překážkami různých obtížností. Součástí školení byl i klasický výcvik pro jízdu v obtížném neznámém terénu s ostatními sanitními vozidly ZZS ZK.

Po oba hlavní školící dny se za volanty připravených vozidel vystřídalo více než 30 řidičů, kterým se věnovalo 6 instruktorů. Praktickému výcviku vždy předcházela dopolední teoretická část, zaměřená nejen na samotnou jízdu v terénu, ale i na konstrukci vozidel, funkci asistenčních systémů pro řidiče apod.

Jeden den byl věnován výcviku hazard teamu ZZS ZK včetně prověření spolupráce členů posádky RZP v extrémních podmínkách, a to včetně nácviku vyproštění uvízlého vozidla.