logo

Pražská záchranka otevře další výjezdovou základnu, plní tak strategický plán rozvoje

Hlavní město Praha - 1.4.2018

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy dne, 1. dubna 2018, slavnostně otevře svojí další výjezdovou základnu. Vše se odehraje za účasti managementu ZZS HMP, zástupců města a samozřejmě těch, kteří z ní budou vyjíždět, tedy záchranářů.

Nová základna se nachází v lokalitě sportovního areálu v městské části Praha 6, kde tak dojde k posílení o jednu výjezdovou skupinu RZP. Co se samotného stanoviště záchranářů týče, jedná se o moderní podobu, částečně vycházející již ze dvou stávajících kontejnerových základen Jižní Město a Stodůlky, které vybudovala ZZS HMP ještě za dob bývalého ředitele Zdeňka Schwarze, v jím nastoleném trendu tak pokračuje i současné vedení v čele s Petrem Kolouchem. Ten původní myšlenku za pomoci minimalismu dotáhl k dokonalosti. Z kontejnerových základen, které se mohly v případě potřeby přemístit jinam, přešel na zcela mobilní koncept, spočívající v jednoosém karavanovém přívěsu.

Někomu se to může zdát malé, ale když vezmete v potaz, kolik času toho posádky stráví na stanovišti, tak je to vlastně akorát. Připojení na elektřinu, PC, dvě rozkládací křesílka, stoleček, lednička, mikrovlnka, kávovar, hygienický koutek a decentní šatna, to službukonajícím záchranářům bude plně vyhovovat. Zvenčí je přístupný sklad zdravotnického materiálu. Sociální zařízení budou záchranáři využívat ve vedlejší služebně městské policie. V případě výjezdu se karavan automaticky uzamkne a napojí bezdrátově na služebnu MP, když strážníci nebudou přítomni, tak pak přes GPS na pult centralizované ochrany velitelství městských strážníků, to pro případ, že by ho někdo chtěl jednak vykrást, ale zejména zapřáhnout a ukrást celý. Jak se koncepce karavanu osvědčí, ukáží další měsíce, kdy bude ve zkušebním provozu. Pokud vše klapne, brzy bude mít své stanoviště záchranky každá pražská čtvrť.

ZZS HMP