logo

Operační středisko královéhradeckých záchranářů navštívil ministr zdravotnictví

Královehradecký kraj - 11.4.2018

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch v pondělí v doprovodu poslance PSPČR Jiřího Maška a náměstka hejtmana KHK pro zdravotnictví Aleše Cabicara navštívil operační středisko královéhradecké záchranky. Stalo se tak v rámci pracovního pobytu vlády ČR v regionu.

Během krátké návštěvy mu ředitel ZZS KHK Libor Seneta a zdravotnický náměstek Anatolij Truhlář nastínili problematiku specificky náročné práce operátorů tísňové linky 155. Ministr se mimo jiné seznámil se základními údaji o počtu a průběhu hovorů, poskytování telefonicky asistované neodkladné resuscitace nebo využívání mobilní aplikace k aktivaci first responderů. Adam Vojtěch ocenil zejména systém první pomoci s využitím vyškolených dobrovolníků při provádění neodkladné resuscitace. Ti na výzvu operátorů dokáží pomoci ještě před tím, než se na místo události může dostavit nejbližší výjezdová skupina záchranářů.

V loňském roce takto s pomocí automatizovaného externího defibrilátoru dokázali v devíti případech obnovit činnost srdce pacientů ještě před příjezdem sanitky. V desítkách případů srdeční zástavy pak rychlou a dobře prováděnou první pomocí výrazně přispěli k záchraně života nemocných.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK