logo

Vozový park středočeských záchranářů posílí tři nové Kodiaqy a vozidlo pro mimořádné události

Středočeský kraj - 11.4.2018

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje obohatila svůj moderní vozový park o tři nové upravené automobily Škoda Kodiaq, jejichž vnitřní vybavení bylo přizpůsobeno potřebám přednemocniční neodkladné péče, a o vozidlo pro mimořádné události, jímž se stal upravený Volkswagen Crafter. K symbolickému předání klíčů došlo 11. dubna 2018, kdy je z rukou radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Roberta Bezděka převzal ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

Kraj na tyto vozy přispěl prostřednictvím investičního fondu Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje částkou 1,4 milionů korun. „Doufám, že se tyto vozy osvědčí, a věřím, že přispějí k dalšímu zkvalitnění rychlé zdravotnické pomoci. Jsme si vědomi toho, jak je důležité, aby se k pacientovi dostala pomoc v co nejkratší době,“ komentovala předání vozidel hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nové tři vozy posílí systém péče v modelu rendez-vous (RV) ve Středočeském kraji a přispějí k dalšímu zkvalitnění služeb, které v rámci přednemocniční neodkladné péče poskytuje pacientům záchranná služba. „Jde vlastně o sanitky, které mají veškeré vybavení k ošetření pacienta shodné s velkými sanitními vozidly rychlé záchranné pomoci, jen nedisponují transportním vybavením – nemohou tak převážet pacienty. Jejich výhodou je ale rychlost a flexibilita, protože dovolí operačnímu středisku lékaře v terénu mnohem účelněji využívat,“ vysvětlil ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

V praxi vypadá rozhodování o vyslání pomoci tak, že už při samotném přijetí tísňové výzvy dispečer zdravotnického operačního střediska vyhodnotí, zda pošle k případu samostatně velký sanitní vůz bez lékaře (rychlou zdravotnickou pomoc) nebo obě skupiny zároveň, kdy je sanitní vůz doprovázen lékařem ve vozidle rendez-vous. Lékař však není na posádku rychlé zdravotnické pomoci (velkou sanitu) vázán, protože ve většině případů nemusí doprovázet pacienta při transportu do nemocnice, a tak ho lze kdykoliv přesměrovat na jiné místo zásahu, pokud by ten byl urgentnější. V roce 2017 ve Středočeském kraji zasahovaly vozy RV u 23 736 případů a při cestě k těmto zásahům najely 741 901 kilometr.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vozidla Škoda Kodiaq budou sloužit na výjezdových základnách záchranné služby v Kladně, Kutné Hoře a Berouně. Pořízena byla za necelých 4,4 milionů korun, z čehož 3 miliony korun byly hrazeny z prostředků Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a zbytek částky byl uhrazen krajem prostřednictvím investičního fondu Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.
Vozidlo pro mimořádné události VW Crafter, které si všichni zúčastnění se zájmem prohlédli, bude sloužit v Kladně, odkud bude v případě potřeby vyjíždět k hromadným neštěstím s větším počtem postižených osob. Ve vybavení tohoto vozidla je nafukovací stan, elektrocentrála a kontejnery, které jsou mimo jiné vybaveny speciálním zdravotnickým materiálem, nebo i páteřní desky sloužící k transportu zraněných.

Záchranáři mohou velmi rychle v případě potřeby využít stan, kdy ho lze díky kompresoru během několika minut nafouknout a zprovoznit. Stan může na místech hromadných neštěstí posloužit jako provizorní ošetřovna, ale stejně tak v něm může být i technologické zázemí.

Pořízení tohoto speciálního vozidla v ceně 1,8 milionu korun bylo plně hrazeno z prostředků Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. „Mohu potvrdit pane řediteli, že to rozhodně nejsou poslední vozidla, která středočeská záchranka od Středočeského kraje dostane,“ řekl závěrem slavnostního předávání řediteli záchranky radní Robert Bezděk.

Foto: www.modrahvezdazivota.cz

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK