logo

Novorozenci ve Zlíně mají nový transportní inkubátor

Zlínský kraj - 2.5.2018

Novorozenecké oddělení Krajské nemocnice T. Bati získalo nový moderní transportní inkubátor za téměř dva a půl milionu korun. Slouží pro okamžitý transport akutně vzniklých patologických stavů novorozenců, které vyžadují specializovanou péči.

Transportní služba pro novorozence je součástí regionálního systému péče o novorozence. Transportní tým je zcela samostatnou jednotkou. „Tým tvoří lékař neonatolog, neonatologická sestra a záchranář, který je i řidičem sanitního vozu. Transportní služba je dostupná 24 hodin denně,“ uvedl primář Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice t. Bati MUDr. Jozef Macko.

Transportní inkubátor zajišťuje pro převoz dítěte adekvátní prostředí. Je opatřen vnitřním akumulátorem umožňující udržení termoneutrálního prostředí, monitorem vitálních funkcí, ventilačním přístrojem k zajištění umělé plicní ventilace a podávání kyslíku, elektrickou odsávačkou a infuzními dávkovači. Pro zajištění bezpečnosti jsou k dispozici měkké pásky k fixaci novorozence. „Během transportu se snažíme dítěti zajistit co největší možný komfort, pokračujeme v terapeutických opatřeních a kontinuálním monitorování životních funkcí. Každým rokem realizujeme až osmdesát transportů novorozenců,“ dodal primář Jozef Macko.

Nákup transportního inkubátoru byl financován z evropských dotací Integrovaného regionálního operačního programu.

TZ_inkubator_transport 31355898_553211201730757_1359669054004002816_nFoto a info: KNTB Zlín