logo

Jak je to ve skutečnosti s budoucností lékařů na jihomoravské záchrance

Jihomoravský kraj - 4.5.2018

Vymezujeme se proti článku Veroniky Horákové z 3. 5. 2018 na iDNES.cz/ Brno a jižní Morava:

Nedostatek lékařů je dlouhodobý problém a netýká se jen zdravotnických záchranných služeb v rámci celé ČR. Úbytek lékařů je běžným jevem i v jiných vyspělých zemích, v Evropě i mimo ni.


Článek na iDNES: https://brno.idnes.cz/zachranka-sanitka-lekar-posadka-zachranna-sluzba-zachranari-rendez-vous-14z-/brno-zpravy.aspx?c=A180503_399264_brno-zpravy_krut


Kompetence zdravotnických záchranářů se neustále zvyšují, roste jejich vzdělanost a praktické dovednosti a je zřejmé, že jejich využití v budoucnosti bude vyšší, než teď. Přesto se zdravotnické záchranné služby bez lékařů neobejdou, ani v blízké ani ve vzdálené budoucnosti, proto jejich fungování bude v rámci záchranek i nadále zajištěno.

A pokud autorka článku napíše, že jihomoravské záchrance chybí jedna pětina lékařů, měla by si takovou zásadní informaci před jejím uveřejněním ověřit. Situace na ZZS JmK je naopak v současné době nejlepší za posledních 5 let a lékařská zdravotnická záchranná služba je na jižní Moravě zajišťována bez problémů v souladu se schváleným plánem pokrytí území obcí kraje výjezdovými základnami.

Redaktorka vytrhuje jednotlivé záležitosti z kontextu, neověřuje si informace a její příspěvky mohou v důsledku vyvolat u obyvatel Jihomoravského kraje zbytečné obavy, že jim nebude poskytnuta adekvátní zdravotnická péče v případě, že ji budou potřebovat.

Nejde pouze o výše zmíněný článek, ale také o příspěvek z 26. 4. 2018, více na:

https://brno.idnes.cz/rajonizace-nemocnice-brno-ministerstvo-prymula-fub-/brno-zpravy.aspx?c=A180425_397714_brno-zpravy_vh

Veronika Horáková upřednostňuje vytváření senzací před předkládáním seriózních informací obyvatelům našeho kraje.

Tiskové oddělení ZZS JMK