logo

Vrtulníky křižovaly údolím Jizery při největším cvičení za posledních 8 let

Liberecký kraj - 4.5.2018

Ve čtvrtek 3. 5. 2018 se konalo taktické cvičení složek IZS zaměřené na koordinaci nasazení letecké techniky při řešení mimořádné události značného rozsahu.

Od povodní, které postihly Liberecký kraj v roce 2010, šlo o největší cvičení tohoto typu. Při náročné a rozsáhlé akci vrtulníky monitorovaly vytyčenou oblast, zásobovaly obce humanitární pomocí, přepravovaly kynology HZS LK, a především zachraňovaly osoby.

Jedním ze základních cílů odborné přípravy bylo procvičit efektivní nasazování vrtulníků ze štábu velitele zásahu v závislosti na vyhodnocených prioritách jednotlivých úkolů. Důležité bylo, aby štáb zajistil a udržel kvalitní spojení se všemi stroji a tím je dokázal efektivně řídit. Takto příslušníci, kteří řídili operaci ze země, dokázali sledovat, kde se vrtulníky v dané chvíli nachází a zajistit, že se k vybrané posádce dostaly informace o naléhavém úkolu včas. Na kvalitním spojení totiž závisí efektivita a rychlost plnění stanovených úkolů, které často představují záchranu lidských životů.

Námět uvedl zasahující do situace, kdy vlivem nadprůměrných srážek a silného větru došlo k několika sesuvům půdy a lokálním povodním v oblasti toku řeky Jizery. Kvůli poškození mostů a popadaným stromům nemohli hasiči nasadit síly a prostředky po zemi, a proto museli zapojit letecké síly. K dispozici jim bylo během cvičení 5 vrtulníků, a to 3 stroje Letecké služby Policie České republiky, jeden stroj Armády České republiky a jeden stroj Letecké záchranné služby v Liberci.

Celkem bylo řešeno 25 úkolů (některé opakovaně), mezi kterými byla záchrana osoby ze stromu, přeprava humanitární pomoci z letiště v Lomnici nad Popelkou do okolních obcí, pátrání po ztracené osobě v nesnázích, záchrana osoby obklopené vodou na mostku přes Jizeru, záchrana osoby s těžkým úrazem po dopravní nehodě, záchrana seniora z nepřístupného terénu u domu s pečovatelskou službou, záchrana rybáře obklopeného vodou, doprava kynologů ke zřícenému objektu, záchrana rybáře na člunu, záchrana 20 osob ze zaplaveného kempu Ostrov na Malé Skále, záchrana tonoucího z řeky Jizery v podvěsu vrtulníku nebo záchrana osoby ze střechy či okna zaplavené budovy.

Cvičení zaměstnalo bez mála stovku účastníků, z řad složek IZS, včetně deseti jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Všechny složky IZS se tak zaměřily na procvičení situací, které mohou přijít v reálné podobě. Právě Liberecký kraj má již zkušenosti z roku 2010, kdy ho zasáhly bleskové povodně. Tehdy v některých lokalitách nebyla jiná možnost záchrany než leteckou technikou, v nejkritičtější situaci operovalo na postiženém území v jednom okamžiku 7 vrtulníků.

Bc. por. Pavlína Bílková, DiS. – HZS LK