logo

Náročný víkend jihomoravských záchranářů

Jihomoravský kraj - 7.5.2018

Naši operátoři a záchranáři mají za sebou další náročný víkend. Teplé počasí lákalo k venkovním aktivitám, vozovky zaplnili cyklisti a motorkáři. Podepsalo se to i na našich výjezdech, svoji roli sehrál v několika případech také alkohol, resp. jeho nadměrné požití.

Zasahovali jsme u dopravních nehod, jejichž účastníky byli právě řidiči motorek, z Přísnotic na Brněnsku jsme letecky transportovali mladého muže s polytraumatem do FN Brno. Letěli jsme také k nehodě poblíž Nového města na Moravě, kde jsme vypomáhali kolegům z Vysočiny. Opět šlo o nehodu motorky, oba zranění byli transportováni do FN Brno.

V noci z pátku na sobotu jsme zasahovali na 200. km dálnice D1, kde byl sražený chodec. Utrpěl mnohočetná poranění.

V noci ze soboty na neděli naše posádky vyráželi k požáru v Bystrci, dvě osoby nadýchané kouřem jsme odvezli do bohunické nemocnice.

Příznivé počasí mělo vliv i na zájem o koupání. V neděli odpoledne operátorka vyslala vrtulník do Kyjova k muži, který se topil. Na místě byla i pozemní posádka. V nepřístupném terénu jsme velmi ocenili pomoc hasičů, díky nimž jsme se k pacientovi dostali. Podařilo se nám jej zresuscitovat a odvezli jsme jej na ARO kyjovské nemocnice.

V průběhu celého víkendu jsme několikrát zasahovali u nehod cyklistů, nejvážnější případ se odehrál poblíž Mikulova. Na cyklostezce se v něděli večer srazili dva cyklisté. Jednoho z nich jsme s těžkým zraněním letecky transportovali do FN Brno.

Byl to náročný víkend… Jezděte opatrně, nepřeceňujte svoje síly a myslete na to, že nadměrné požití alkoholu výrazně ovlivňuje vaši pozornost a reakce. Lehkomyslnost a obcházení pravidel vám z minuty na minutu může změnit život. Buďte opatrní, na sebe i na svoje okolí.

Tiskové oddělení ZZS JMK