logo

V Hradci králové proběhlo taktické cvičení IZS „ALDIS 2018“

Královehradecký kraj - 13.5.2018

V královéhradeckém kongresovém centru Aldis ve čtvrtek, 10. května dopoledne, proběhlo cvičení složek integrovaného záchranného systému s názvem „ALDIS 2018“. Jeho cílem bylo prověření spolupráce jednotlivých složek při řešení hned několika mimořádných událostí. Základním motivem byl útok šíleného střelce na diskotéce, které se zúčastnilo 1.600 lidí. Po jeho řádění na místě zůstalo padesát zraněných mladých lidí. Poté, co policisté útočníka zneškodnili, objevili v podzemních garážích také jeho komplice, který navíc prostor kontaminoval neznámou chemickou látkou.

Jako figuranti se cvičení zúčastnili studenti královéhradeckých středních škol. Ještě před jeho zahájením je zástupci všech základních složek IZS seznámili se zásadami chování v situacích, jako je ta, která měla vzápětí následovat. Rozsahem a počtem cvičících a figurantů se jednalo o ojedinělou událost. Proto si ji nenechal ujít ani hejtman KHK Jiří Štěpán a řada dalších hostů a pozorovatelů.

Krajští zdravotničtí záchranáři možnost nácviku řešení mimořádné události s hromadným poškozením zdraví uvítali. Cvičení využili především k nácviku třídění velkého počtu postižených, řídící činnosti na místě i operačního řízení. Zároveň byl prověřen hromadný odsun zraněných do zdravotnických zařízení v KHK i mimo něj.

 

Operátoři ZZS KHK ihned po přijetí oznámení o události vyslali na místo veškeré dostupné posádky rychlé zdravotnické pomoci a spolu s nimi i všechny volné lékaře v setkávacím systému. Na místo zároveň vyjel také inspektor provozu, který se ujal role vedoucího zdravotnické složky zásahu. Ihned, jakmile byl prostor uznán bezpečným, do kongresového centra vstoupily třídící skupiny zdravotnických záchranářů. Jejich prvořadým úkolem bylo stanovit závažnost poranění jednotlivých osob a priority a pořadí jejich ošetřování. Jednotlivé pacienty poté hasiči transportovali na stanoviště neodkladné přednemocniční péče, kde se jich ujali lékaři a záchranáři. Mezitím se na místo události postupně dostavily povolané zálohy včetně členů týmu psychosociální intervenční služby ZZS KHK, jehož členové se postarali především o lehce zraněné a psychicky zasažené pacienty. Celkem na místě zdravotníci ošetřili a do nemocnic převezli devatenáct lehce a pětadvacet těžce zraněných osob. Šest lidí střelbu nepřežilo a zemřelo na místě. Celkem tak zdravotníci museli ošetřit rovnou padesátku postižených. Těžce zranění byli z místa události po ošetření reálně transportováni do zdravotnických zřízení, v deseti případech na oddělení urgentního příjmu a do traumacentra ve Fakultní nemocnici. Další pacienti by ve skutečnosti byli převezeni do nemocnic královéhradeckého i sousedních krajů na základě pokynů operátorů, kteří v takovýchto situacích mají za úkol mimo jiné také zabezpečit přijetí velkého množství zraněných. Pro podmínky dnešního cvičení byli ale zranění transportováni pouze do budovy ZZS. Lehce zranění byli umístěni do evakuačního autobusu HZS, kterým byli pod dohledem zdravotníků rozvezeni k dalšímu ošetření do zdravotnických zařízení.
7380343a95b9b5ee34be4c88f31daa34
Cvičení se přímo na místě zúčastnilo téměř čtyřicet záchranářů a lékařů s celkem devíti sanitními a dvěma lékařskými vozy a celá pětičlenná směna operačního střediska, posílená o jednoho operátora.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK