logo

Letečtí záchranáři zasahovali u zraněného v Beskydech

Moravskoslezský kraj - 24.5.2018

Tým letecké záchranné služby Ostrava zasahoval v úterý 22. května u vážně zraněného v horském terénu Beskyd. Tísňové volání k cyklistovi, který havaroval v oblasti Starých Hamrů, přijali pracovníci krajského operačního střediska před devatenáctou hodinou. Na pomoc kromě vrtulníku vyjeli také členové horské služby.

Vzhledem k náročnému terénu, v němž se zraněný nacházel, vzlétl vrtulník i s připraveným vybavením pro práci v podvěsu. Husté zalesnění oblasti však zásah posádky velmi komplikovalo. Letečtí záchranáři se s vrtulníkem nacházeli přímo nad místem, kde ležel zraněný, a předali jeho přesné souřadnice pomocí aplikace Záchranka operátorovi horské služby. Hlídka HS Beskydy tak mohla s jistotou směřovat přímo k postiženému a za pomocí terénního vozidla se k němu nakonec dostat. Po základním zajištění pak jednadvacetiletého pacienta přiblížili k místu, kde mohl přistát vrtulník záchranářů.
Lékař ZZS u postiženého zjistil vícečetné pohmožděniny a vyslovil podezření na poranění páteře. Muži byla poskytnuta přednemocniční neodkladná péče, zasahující týmy jej uložily do vakuové matrace, zajistily krčním límcem. Po dalších opatřeních byl letecky transportován do ostravské Fakultní nemocnice.

ilustrační foto

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK