logo

MUDr. Ondřej Franěk: Osm důvodů, proč platba za záchranku ničemu nepomůže a mnohému uškodí

ČRHlavní město Praha - 24.5.2018

Lékař ZZS Ondřej Franěk přinesl na svém webu zajímavé pojednání na aktuální téma zpoplatnění výjezdů záchranných služeb, které zamýšlí mistr zdravotnictví a jeho rezort. S jeho obsahem se plně ztotožňujeme.

V květnu 2018 oznámilo Ministerstvo zdravotnictví (MF DNES, 22.5.2018), že uvažuje o platbě za neoprávněné přivolání záchranné služby ve výši 3.000 Kč. O oprávněnosti nebo neoprávněnosti výjezdu by přitom rozhodovaly záchranné služby (event. alternativně podle „objektivního“ kritéria propuštění týž den). Ministerstvo tak reaguje na prohlášení různých exponentů ZZS o desítkách procent neindikovaných výjezdů, které přetěžují systém záchranných služeb (např. prezident asociace ZZS – jde o cca 30% výjezdů a počty výjezdů vzrostly za 10 let o 50% apod.).

Ministerstvo přitom nevymyslelo nic nového – tenhle nápad rezonuje mezi některými militantnějšími záchranáři již dlouhé roky a vlastně vypadá i spravedlivě a pochopitelně (No jistě, na zneužívače si posvítíme! Co je na tom špatného?) a je tudíž i relativně dobře vysvětlitelný i veřejnosti. Takže na první pohled bingo – konečně řešení, na kterém je poměrně široká shoda. Jenže… nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, a ďábík se – jako vždy – skrývá v detailech. I když v tomto případech do zase až takové detaily nejsou…

Tak tedy – proč taková regulace nejenže nebude fungovat, ale jednoznačně napáchá víc škody, než užitku? To se dočtete pod následujícím odkazem na webu www.zachrannasluzba.cz.