logo

Tým moravskoslezských záchranářů, určený pro specializované činnosti, nacvičuje zvládnutí mimořádných situací

Moravskoslezský kraj - 30.5.2018

Dnes, ve středu 30. května, pokračuje na beskydské Grúni třetím dnem metodické zaměstnání zvláštní skupiny moravskoslezských záchranářů. Jedná se o Tým pro specializované činnosti, který je připraven a kontinuálně dále školen pro zvládnutí mimořádných situací při zásazích zdravotnické záchranné služby. Cvičení se kromě tří desítek členů tohoto týmu z řad ZZS MSK, která celou akci připravila, účastní rovněž policisté, hasiči a epidemiologové krajské hygienické stanice.

V pondělí, během první dne metodického zaměstnání, byla prověřena součinnost Týmu pro specializované činnosti ZZS MSK s policisty speciální pořádkové jednotky, epidemiology KHS a příslušníky hasičského záchranného sboru MSK. Zaměstnání se účastnilo celkem padesát osob. Spočívalo v nácviku ošetření pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc – tedy zásah a pohyb s ochrannými pomůckami a obleky, týmová spolupráce a samozřejmě následná dekontaminace.

Úterní celodenní společné zaměstnání záchranářů a policistů zahrnovalo nácvik tzv. typových činností, a to na čtyřech stanovištích. Týmy pracovaly se simulacemi mimořádných událostí s hromadným postižením zdraví. Scénáře se přitom odvíjely od reálných zkušeností z ČR i zahraničí.

Během středy, posledního dne metodického zaměstnání, nacvičuje Tým pro specializované činnosti ZZS MSK spolu se zásahovou jednotkou policie, postup a součinnost při řešení událostí s aktivním střelcem.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK