logo

Královéhradečtí záchranáři chtějí pomáhat polským sousedům, chybí však rámcová smlouva o spolupráci

Královehradecký kraj - 2.6.2018

Zdravotničtí záchranáři z Královéhradeckého kraje a sousedního polského Dolnoslezského vojvodství by si chtěli na území druhého státu pomáhat, ale nemohou. Důvodem je chybějící mezistátní rámcová smlouva mezi ČR a Polskem, která by zásahy záchranných služeb na území druhého státu umožnila.

Hradecký kraj hodlá vyzvat ministerstvo zdravotnictví, aby podepsání smlouvy urychlilo, jak uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar z TOP 09. Ministerstvo zdravotnictví podle své mluvčí Štěpanyové podniká veškeré kroky, aby dohody bylo dosaženo co nejdříve. Ta dále připomněla, že jednání o rámcové smlouvě mezi ČR a Polskem se odehrávala v letech 2012 až 2014, ale následně zájem z polské strany ustal, a text proto nebyl dojednán. „Vzájemný kontakt na úrovni ministerstev zdravotnictví byl znovu obnoven v roce 2017. V tuto chvíli již probíhají jednání s polskou stranou nad konkrétním zněním textu rámcové smlouvy,“ uvedla mluvčí. Dodala, že konkrétní termín uzavření smlouvy zatím nelze předjímat, protože na plánovanou ratifikaci rámcové smlouvy budou muset následně navázat také prováděcí ujednání mezi kraji a vojvodstvími.

Rámcovou smlouvu již Česká republika v minulosti podepsala s Rakouskem a Německem. Dohodu o vzájemné pomoci tak mají například záchranáři z Vysočiny, Jihočeského a Jihomoravského kraje s Dolními Rakousy. Dohodu mají i Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj s Bavorskem. Jihočeši spolupracují také s Horními Rakousy. Cílem spolupráce je hlavně zkrátit dojezdovou dobu k pacientům, což je důležité pro záchranu života.

Záchranáři by podle hradeckého hejtmanství zasahovali v příhraničních okresech a mohli by pomoci turistům na česko-polských hranicích, například v Krkonoších či Orlických horách. Mohli by pomoci i u událostí a neštěstí s velkým počtem zraněných. „Doletová doba vrtulníku letecké záchranné služby z Hradce Králové na hranici s Polskem je do 20 minut. Pacient může být posléze předán do nejbližšího zdravotnického zařízení v jeho domovském státě,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Libor Seneta.