logo

Červenomodré majáky? S křížkem po funuse…

ČRHlavní město Praha - 6.6.2018

Na veřejnost pronikla prostřednictvím zpráv Seznamu.cz informace, že v rámci balíčku chystaných změn v silniční dopravě navrhuje poslanec Radek Koten (SPD) změnu barvy výstražných majáků u vozidel policie, hasičů a záchranářů (?). K nyní legislativně používané modré by se dle toho mohla používat i barva červená.

Myšlenka jeho návrhu je údajně důsledkem projektu hasičů – „Barevná úprava zásahového požárního automobilu“, který realizovalo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Jeho cílem bylo zjištění všech dostupných možností, jak v rámci silničního provozu zvýšit bezpečnost vozidel JPO při jízdě k zásahu a samotném stání u něj.

Pokud návrh poslance Kotena projde, lze očekávat, že se červená barva začne používat v kombinaci s modrou relativně brzy. Změna by se měla týkat nových automobilů, pro ty stávající by nebyl předpis direktivní, ale pochopitelně by nikdo nebránil jednotlivým složkám v pořízení červených majáků. Pokud by se pořizovala nová sanitka, cisterna či policejní vůz, nejednalo by se o navýšení investicí, ale pouze o změnu části barevných krytů majáků.

Návrh prošel u poslanců již druhým čtením, ke konci tohoto měsíce ho čeká čtení třetí. Z našeho pohledu se jedná o jistě chvályhodný počin, který měl ale přijít nejméně o 15 let dříve. To ale nešlo, protože tehdejší představitelé ministerstva dopravy měli utkvělou představu o tom, že by si červený maják pletli řidiči s brzdovým světlem, jak sdělil tehdy tiskový odbor MD.

V současné době při používání majáků s LED technologií poslední generace je naprosto dostatečně viditelné modré světlo. Červená barva je o něco lépe viditelná za mlhy, ale řekněme si na rovinu, kdy se stala nehoda vozidla IZS, při které bylo prokazatelně na vině, že nebyla sanitka či jiný vůz za mlhy dostatečně viditelný v rámci majáků?

Nebude to tedy sice mrhání penězi, ale poslanci by se měli spíše zaměřit na razantní postihování vozidel, resp. řidičů, zneužívajících majáky a také na technický stav vozidel, majících zapsaný VRZ (ano, jedná se zejména o privátní převozové sanitky…). Od věci by jistě nebylo dát do legislativy také nějakým způsobem direktivu ohledně používání tzv. nočních módů majáků.

Jak bude finální verze návrhu vypadat a jaké bude její podrobné znění, se pokusíme zjistit.

ilustrační foto Youtube