logo

Desítky lidí se v Hradci Králové přiotrávily nekvalitním jídlem

Královehradecký kraj - 6.6.2018

V důsledku konzumace závadného jídla v jednom z rychlých občerstvení v centru Hradce Králové museli záchranáři ošetřovat více než tři desítky lidí. První příznaky se objevily již v pondělí u celkem šesti osob. V úterý pak kvůli stejným obtížím tísňovou linku zdravotnických záchranářů kontaktovalo dalších 29 lidí.

Operátoři vyslali na pomoc výjezdové skupiny rychlé zdravotnické pomoci v celkem čtyřiadvaceti případech, pětkrát bylo možné vyřešit situaci bez výjezdu záchranné služby. Řada dalších postižených vyhledala lékařské ošetření v nemocnici samostatně. Nejvíce výjezdů jsme zaznamenali v úterý mezi patnáctou a osmnáctou hodinou. Přestože všechny královéhradecké posádky měly napilno, běžný provoz záchranné služby situace nijak neomezila a celou událost ZZS KHK zvládla bez nutnosti posílení provozu, či jiných mimořádných opatření. O situaci byla informována rovněž Krajská hygienická stanice, na jejíž pokyn byla provozovna rychlého občerstvení uzavřena.

Nemocní ve věku od 15 do 66 let trpěli vesměs akutními zažívacími problémy – výraznou nevolností, křečemi a bolestmi břicha, průjmy a zvracením. Všechny postižené záchranáři po ošetření transportovali do královéhradecké Fakultní nemocnice. Nikdo z nich nebyl v době našeho ošetřování v ohrožení života.

Pozn. redakce: Dle dostupnmých informací se do nynějška jedná o již téměř 60 osob, přiotrávených jídlem.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK