logo

Vládní delegace navštívila heliport LZS na Plané

Jihočeský kraj - 11.6.2018

Vláda v demisi při návštěvě Jihočeského kraje zavítala i na výjezdovou základnu ZZS JČK s heliportem na letišti u Plané. Premiéra Andreje Babiše, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a zástupce kraje na základně přivítal ředitel ZZS JčK Marek Slabý.

Pan premiér si prohlédl hangár s heliportem a osobně se pozdravil i s přítomnými záchranáři. V rozhovoru vyjádřil překvapení nad tím, že takto rozlehlá a moderní základna musí ležet ladem. „Vůbec jsem netušil, že jde o čerstvě postavenou a takto prostornou a moderní základnu,“ uvedl Andrej Babiš. Přislíbil, že v další koncepci o provozu letecké záchranné služby, kterou vypracuje ministerstvo zdravotnictví, to bude zohledněno. „Když máme nejmodernější základnu pro leteckou záchranou službu v republice, je obrovská škoda, že není využívána,“ souhlasila hejtmanka Ivana Stráská. Vedení jihočeského kraje dlouhodobě usiluje o to, aby se na letiště letečtí záchranáři opět vrátili.

Na závěr návštěvy předal MUDr. Marek Slabý, jakožto prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR, panu premiérovi a panu ministrovi zdravotnictví výsledky práce expertní skupiny složené ze zástupců AZZS ČR, České lékařské společnosti JEP a jednotlivých provozovatelů včetně Armády ČR. Závěry expertní skupiny by se měli stát podkladem pro vytvoření koncepce pro Leteckou záchrannou službu v ČR po roce 2020. Stejně tak by měli obsahovat veškeré odborné požadavky pro případné vypsání výběrového řízení na provozovatele vrtulníků po roce 2020.

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje