logo

První podání krevní transfuze v terénu se stalo realitou

Královehradecký kraj - 13.6.2018

Posádka letecké záchranné služby Hradec Králové spolu s pozemními záchranáři v neděli zasahovala u těžké dopravní nehody. V jedné z obcí na Královéhradecku byla osobním automobilem sražena cyklistka. Starší žena zůstala zaklíněna pod autem, odkud ji duchapřítomně vyprostili svědkové události. Po příletu na místo a prvotním orientačním vyšetření záchranáři zjistili, že žena utrpěla vážná mnohočetná poranění více orgánových systémů.

Zasahující lékař vyslovil kromě toho také podezření na život ohrožující vnitřní krvácení. Žena byla proto uvedena do umělého spánku a napojena na přístroj pro plicní ventilaci. Vzhledem k vážnosti zdravotního stavu zraněné se lékař LZS rozhodl aplikovat krevní transfuzi, kterou mají královéhradečtí záchranáři ve vrtulníku k dispozici nově od začátku června. Zraněná byla následně stabilizována a zafixována ve vakuové matraci. Poté ji záchranáři letecky převezli do traumacentra v královéhradecké Fakultní nemocnici, kde byla v kritickém stavu předána připravenému týmu zdravotníků. Zraněná cyklistka byla třetím pacientem, kterému posádka LZS Hradec Králové podala krevní transfuzi přímo v terénu. Urgentní převod krve velmi pravděpodobně výrazně přispěl k tomu, že žena přežila úvodní kritické minuty po nehodě včetně transportu do traumacentra.

IMG_20180603_104008 IMG_20180603_104021 IMG_20180603_104359


Podání krevní transfuze je v přednemocniční péči v České republice zcela raritní a došlo k němu úplně poprvé v rámci projektu RABBIT ( RAPID ADMINISTRATION OF BLOOD BY HEMS IN TRAUMA ). Na jeho přípravě spolupracovala Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje s Oddělením urgentní medicíny, traumacentrem a Transfuzním oddělením Fakultní nemocnice Hradec Králové. Po schválení etickou komisí FN HK v červnu 2016 musely být realizovány nejen legislativní a organizační, ale také materiální podmínky. Ty spočívaly především v dovybavení potřebnými technickými prostředky, nutnými ke správnému skladování a rychlému ohřívání podávaného transfuzního přípravku. Ten je v terénu reálně aplikován v přesně stanovených indikacích na základě rozhodnutí zasahujícího lékaře LZS. Na palubě vrtulníku je krev skladována v chladícím boxu, těsně před podáním je speciálním ohřívačem upravena na tělesnou teplotu. Zároveň byla stanovena pravidla pro dodání, skladování a manipulací s transfuzními přípravky, tak, aby byly splněny standardní požadavky na přísně aseptický a bezpečný převod krve. V květnu 2018 byly veškeré přípravné kroky zrealizovány tak, aby se projekt mohl spustit k 1. červnu. První podání krve bylo bezproblémově realizováno třetí den od zahájení provozu.


 

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK