logo

Série výjezdů záchranářů ke zraněným osobám po pádu z výšek v Moravskoslezském kraji pokračuje

Moravskoslezský kraj - 18.6.2018

Pády z výšek zaměstnávají moravskoslezské záchranáře v posledních dnech se zvýšenou četností. Týmy ZZS MSK byly v uplynulém týdnu (od soboty 9. června do soboty 16. června) volány celkem ke čtrnácti těmto událostem. K sedmi přitom došlo o prvních dvou víkednových dnech, v pátek a sobotu – 15. a 16. června.

Během pátečního rána zasahovaly posádky záchranářů u dvou případů, které skončily úmrtím postižené osoby, a to v Karviné a v Ostravě. V prvním případě byla ZZS volána k pádu z mostu, v druhém z okna domu. Pacienti při nich utrpěli poranění neslučitelná se životem.

Ke smrtelnému pádu z budovy spěchali záchranáři také ještě v sobotu 16.6. brzy ráno, i v tomto případě byla snaha o záchranu marná.

V dalších třech případech se jednalo o pády při trhání třesní, vždy z výšky okolo pěti metrů. Nejprve v pátek 15.5. večer v Příboru na Novojičínsku. Pětatřicetiletý muž si přivodil poranění zad a pánve. V sobotu v poledne pak došlo k obdobné události v Rychvaldu na Frýdecko-Místecku a o dvě hodiny v Kopřivnici na Novojičínsku. V obou případech utrpěli postižení poranění v oblasti hrudníku.

V sobotu 16.6. ráno zasahovali letečtí záchranáři a pozemní posádka v Žimrovicích na Opavsku, kde došlo k pádu 48 a 78 letého muže z lešení. Mladší z pacientů byl s poraněním hlavy a horní končetiny letecky přepraven do ostravské FN, druhý se zraněním dolní končetiny na chirurgickou ambulanci SN v Opavě.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK