logo

Jako u blbejch …

ČRPlzeňský kraj - 9.7.2018

Omlouvám se za netradičně drsnější nadpis, ale byl to oblíbený výrok mého dědečka, když ho nějaké nestandardní jednání ostatních šokovalo. I my jsme opět šokováni. Přišlo léto a patrně vlivem oteplení začíná naše ZOS a výjezdové skupiny řešit několikrát denně stejnou situaci.

Pacient si zavolá ZS a pak do nemocnice nechce. Následuje vysvětlování, přemlouvání, podpis reversu a otázka proč byla ZS vlastně volána? Na toto téma bylo napsáno mnoho článků, mnoho diskuzí na síti. Řada emotivních příspěvků obhajující pacienty či záchranáře. Bez ohledu na již napsané je jisté jedno. My na vaše tísňové volání vyjedeme, ale léky na průjem s sebou nevozíme, recept vám nenapíšeme a do lékárny neodvezeme. Také vás nepovezeme do vámi vybrané nemocnice. Sanitka vás z Rokycan nepoveze se zlomenou rukou do Plzně, jen na základě vaší žádosti. Tak to opravdu nefunguje.

Za poslední roky i jako by ubyla soudnost a s prominutím selský rozum některých maminek a tatínků. Když jsem byl dítě a spadl jsem z kola, s bolavou rukou jsem byl naložen do auta a odvezen na rentgen na polikliniku. Dnes maminka operátorce tísňové linky do telefonu popíše dramatický úraz horní končetiny. Záchranáři pak přijedou k bolavému zápěstí. Dítě se do hlavy neudeřilo, žádné jiné potíže nemá. Pak si člověk musí položit otázku, co vedlo maminku k vytočení tísňové linky 155? Vysvětlení podá často i sama maminka….Když nás do nemocnice přivezete vy, nemusíme čekat a budeme hned na řadě. Jaký omyl 🙂 . O pořadí ošetření pacientů rozhoduje lékař na ambulanci podle naléhavosti stavu pacienta. Tak si tam takové dítko s maminkou pobude stejně dlouho, jako by ho tam odvezla maminka. Ne, není to z naší strany neochota pomáhat. Je to snaha být k dispozici těm, kteří záchrannou službu opravdu potřebují.

Záchranáři prosí, voláte li si sami, sobě záchrannou službu, nechte si pomoci. Nechte se odvést do nemocnice. Budeme li vás v obýváku přesvědčovat o nutnosti transportu do nemocnice a pak ještě dovolávat na místo lékaře na podpis reversu budeme opravdu, jak je psáno v nadpisu: jako u blbejch.

Martin Brejcha, tiskový mluvčí ZZS Plzeňského kraje