logo

Ostravští letečtí záchranáři zasahovali v pátek u nehod a úrazů

Moravskoslezský kraj - 21.7.2018

Prázdninové měsíce jsou časem s nejvyšším počtem vzletů záchranářského vrtulníku. Tuto skutečnost potvrzuje páteční (20.7.) služba ostravských leteckých záchranářů.

Na svém kontě totiž mají šest vzletů, v součinnosti s pozemními týmy ZZS MSK ošetřovali převážně postižené u nehod a úrazů. Všechny pacienty vrtulník po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče transportoval do ostravské Fakultní nemocnice.

Ještě před půl osmou ráno startovala posádka k dopravní nehodě automobilu u Neplachovic na Opavsku. Vážně zraněn v oblasti hrudníku a končetin byl čtyřiapadesátiletý muž, který s vozidlem narazil do stromu.

O hodinu později zajišťovali letečtí záchranáři rychlý a šetrný transport jednašedesátileté pacientky s akutním srdečním infarktem na Frýdecko-Místecku, jež byla předtím ošetřena kolegy z pozemních posádek.

Hodinu a čtvrt po poledni byl vrtulník vyslán ke střetu automobilu s motocyklistou v obci Rybí na Novojičínsku. Šestačtyřicetiletý pacient s vážným poraněním páteře byl zajištěn krčním límcem a vakuovou matrací a poté transportován do zdravotnického zařízení.

Dalším odpoledním vzletem byl zásah u desetileté dívky v Opavě, která spadla ze stromu, z výšky okolo pěti metrů. Musela být ošetřena s poraněním hlavy a podezřením na otřes mozku.

Po šestnácté hodině byl dalším pacientem na palubě stroje osmatřicetiletý muž, který havaroval na kole v Hrádku na Frýdecko-Místecku. Utrpěl přitom poranění horních i dolních končetin a páteře.

Před třiadvacátou hodinou startoval vrtulník LZS Ostrava ke své šesté a poslední páteční misi a to opět na Frýdecko-Místecko. Třiačtyřicetiletý muž si v jedné z tamních obcí přivodil vážné zranění, když na sebe převrhl konvici s horkou vodou. S popáleninami trupu musel být přepraven do popáleninového centra FN Ostrava.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK